Hlavní obsah

Z pošlapaných židovských náhrobků vznikl památník

– Praha

Židovská obec v Praze mnoho let upozorňovala na podezřelý původ dlažby v dolní části Václavského náměstí. Indicie naznačovaly, že dlažební kostky, použité za minulého režimu k vydláždění náměstí, jsou vyrobené z rozřezaných židovských náhrobků. Při obnově náměstí v roce 2020 se její tušení potvrdilo. Z ulice kostky zmizely a nyní z nich na židovském hřbitově v Praze 3 vznikl památník.

Židovský památníkVideo: Novinky

 
Článek

Zatím bylo objeveno 6000 kostek o celkové váze 7 tun. Díky memorandu, které Hlavní město spolu a Technická správa komunikací podepsaly s Židovskou obcí v Praze, bylo možné židovské obci dlažební kostky z původních náhrobků vrátit.

Obec se poté rozhodla nechat z nich postavit památník, jehož autory jsou sochaři Lucie a Jaroslav Rónovi. „My jsme se těmto kamenům pokusili navrátit důstojnost,“ řekla Novinkám Rónová.

V centru Prahy se našly stovky kostek z židovských náhrobků

Domácí

„Uprostřed památníku je vypouklá kopule, kruh, kromě jiného zobrazuje také jarmulku. Je vyskládaná z 200 dlažebních kostek, na kterých jsou zbytky symbolů, písma. Kruh symbolizuje stvořitele, celistvost, jednotu,“ popisuje dílo nazvané Návrat kamenů Rónová, „kolem kruhu je devět slunečních paprsků, kamenných zdí, které evokují ruiny chrámu a židovskou historii. Jeden z paprsků, jedna ze zdí směřuje k Jeruzalému, stejně jako cíp židovské hvězdy uprostřed kopule, a je o patro vyšší.“

Nedobytná pevnost

Sestavení stabilní a bezpečné konstrukce z dlažebních kostek bylo podle autorů díla náročné. „Snažili jsme se vymyslet nějaký stabilní systém, aby se nám to za dva roky nerozpadlo. Každá kostka je navrtaná na chemickou kotvu, je přivařená k vnitřní konstrukci a celé je to zalité betonem, je to taková nedobytná pevnost,“ usmívá se sochařka.

Foto: ČTK

Po rozřezaných náhrobcích po desetiletí chodili lidé.

Podoba pomníku přitom ještě není definitivní. Jak pokračuje rekonstrukce Václavského náměstí a přilehlých ulic, objevují se podle Rónové další kameny, které do konstrukce zabudují. „Ten památník je otevřený systém, bude dále narůstat.“

Náhrobky pocházejí ze hřbitovů po celé České republice, jsou prokazatelně i z malých vesnických hřbitovů na severu Čech. Podle Židovské obce se s nimi za komunismu nelegálně obchodovalo.

Do kupčení byla kromě představitelů tehdejšího režimu zapojena prý i nechvalně známá mafie kmotra Mrázka, která chtěla zpeněžit cennou švédskou žulu z náhrobků.

Lidé vracejí zatoulané židovské náhrobky

Domácí

Celková cena náhrobku byla vyčíslena na 750 tisíc korun. Židovská obec požádala o mimořádnou dotaci pražský magistrát, neuspěla však. Oslovila tedy individuální sponzory a založila také crowdfundingovou kampaň na HitHit, kde se dosud sešlo přes 311 tisíc korun.

Reklama

Související témata:
Židovská obec v Praze

Výběr článků

Načítám