Hlavní obsah

Vzdělaní, mladí a voliči vládní pětikoalice mají k Pavlovi blíž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V otázce, zda prezidentovi Petru Pavlovi důvěřuje nebo ne, hraje u respondenta roli vzdělání, jeho věk i politické preference.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Průzkum STEM ukázal, že Pavlovi věří zejména voliči vládních stran, tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a pirátů, a to z 95 procent. Naopak 66 procent voličů parlamentní opozice, tedy ANO a SPD, prezidentovi nevěří.

„Jedním z důvodů je, že se Petr Pavel střetl ve volbách s Andrejem Babišem jako lídrem opozice a nejsilnější strany v České republice. Museli se proti sobě v kampani vyhraňovat, což nyní vede k tomu, že část voličů hnutí ANO ztrácí,“ vysvětlil analytik STEM Martin Kratochvíl.

Voliči mimoparlamentní opozice či nevoliči důvěřují Pavlovi víc. Příznivci stran, které se do parlamentu nedostaly, důvěřují hlavě státu z 54 procent, nevoliči z 63 procent.

Značné rozdíly v názoru na Pavla panují i mezi věkovými skupinami. Nejvíc důvěřují Pavlovi mladí lidé od 18 do 29 let, celých 76 procent.

Stejně se vyjádřilo asi 61 procent lidí ve věku od 30 do 44 let. Ve věkové skupině 44 až 59 let má podporovatelů méně, důvěřuje mu zde 57 procent respondentů. O tři procentní body méně je pak k Pavlovi důvěřivých lidí ve věku 60 plus.

STEM: Pavel má důvěru většiny, posílil vážnost úřadu

Domácí

„Hnutí ANO a Andrej Babiš oslovují velkou část voličů v nejstarších voličských skupinách. I z nich se tudíž pak rekrutovali voliči Andreje Babiše v prezidentské volbě,“ řekl Kratochvíl.

Z hlediska dosaženého vzdělání má Pavel nejvyšší důvěru u vysokoškoláků. Vyjadřuje mu jí 84 procent z nich. Voličů s maturitou důvěřuje Pavlovi 65 procent, vyučených 47 procent a voličů se základním vzděláním 46 procent.

„Vzdělání je jedním z ukazatelů, na kterém se společnost liší. Není to tak intenzivní, jako je to u volby jiných ústavních činitelů. Rozdíly existují, jen jsou tlumenější, než jaké bývají u představitelů politických stran,“ dodal Kratochvíl.

Pohlaví nehraje roli

Podobné rozdělení platí i z hlediska materiálního zajištění domácnosti. Pavlovi důvěřuje nejvíce těch, kteří se považují za solidně zajištěné, a to 80 procent. Na svou stranu si získal také asi 60 procent lidí, kteří se považují za „průměrně zajištěné“. Naopak asi 58 procent lidí, kteří se cítí špatně zajištění, Pavlovi nevěří.

Důvěra v prezidenta se liší i podle regionů. Vůbec nejvíc respondentů ji vyjádřilo hlavě státu v Praze, a to 73 procent. Nejméně jí získal v Moravskoslezském kraji, ale i tak ji vyjádřilo 51 procent lidí. Ve zbylých regionech se toto číslo pohybuje okolo 60 procent.

„Souvisí to s tím, jak silnou podporu měl ve volbách právě v Praze, asi 76 procent. Je to tak, že Pavel neztratil podporu svých voličů, kteří jsou proporčně nejvíc zastoupeni v Praze,“ doplnil Kratochvíl.

Pavel si získává i Babišovy voliče, připomíná šéf STEM

Domácí

Pohlaví respondenta nehraje v hodnocení hlavy státu roli. Ženy i muži důvěřují Pavlovi zhruba stejně, mužů asi 60 procent a žen 61 procent.

„Prezident je v tomto ohledu hodně neutrální postava. Možná víc konvenuje ženám, které se v českém prostoru zajímají o politiku méně často. Prezident je natolik univerzální osobnost, že mediální pokrytí má všeobecné, ve všech typech médií, a pokud nedělá kontroverze, tak neodpuzuje žádnou skupinu,“ dodal Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám