Hlavní obsah

Většinu cílů se podařilo splnit, zhodnotil prvních sto dnů Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vstupu do prezidentské funkce v březnu si prezident Petr Pavel vytyčil seznam cílů pro prvních sto dnů ve funkci. Krátce před uplynutím hájící lhůty ve čtvrtek řekl, že považuje krátkodobé cíle za splněné a dlouhodobější, které souvisí například se „zkostnatělou“ státní správou, za rozpracované. 100 dní ve funkci mu uplyne v sobotu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

„Už jsem říkal, že radši budu raději kritizován za vysokou aktivitu než za vlažný start. Chtěl jsem ukázat, že to se zodpovědným výkonem úřadu myslím vážně a nepřišel jsem se pouze zavřít na Pražský hrad. Měl jsem také oprávněný pocit, že během výkonu funkce je co dohánět,“ řekl na úvod čtvrteční tiskové konference prezident Pavel.

Pavel si po své inauguraci, která proběhla 8. března, vytyčil pro prvních sto dnů ve funkci celkem osm cílů. Značnou část se podle prezidenta podařilo splnit. „Ačkoli to bylo hodně náročné, tak většinu krátkodobých věcí se nám podařilo dotáhnout do konce a ty dlouhodobé rozpracovat,“ míní.

Jednou z výrazných změn bylo splnění slibu ohledně otevření Pražského hradu. Po dlouhých letech se tak zrušily kritizované plošné kontroly a u vstupů do hradního areálu zmizely bezpečností rámy, před nimiž se často tvořily dlouhé fronty.

Na Hradě se konalo několik akcí pro veřejnost, které prezident navštívil.

Záznam: Briefing prezidenta Pavla k prvním 100 dnům v úřaduVideo: ČTK

Slíbil tehdy také, že bude svědomitě reprezentovat Českou republiku při svých cestách do zahraničí, ale také se setkávat s občany v regionech. Kraje navštívil tři, objel také sousední země, ale zavítal také na Ukrajinu nebo do institucí EU či NATO.

„Za největší úspěch považuji nastartování směru a způsobu, kterým bych rád šel následujících pět let. Je to směr ke splnění celkové vize mého prezidentství, které, jak věřím, může naši zemi posunout tam, kde bychom ji rádi viděli,“ přiblížil Pavel.

Po skončení pětiletého mandátu by prý rád při ohlédnutí přes rameno viděl spokojenější a sebevědomější Česko. „Rád bych viděl, že v Česku žije daleko víc lidí, kteří věří, že když něco chtějí zkusit, tak mohou. Budu-li hodnotit úspěch svého prezidentství, rád bych ho viděl v tom, že náš národ získá sebevědomí a odhodlání měnit věci k lepšímu,“ prohlásil Pavel s tím, že Česká republika má na to hrát „první ligu“ a může inspirovat ostatní.

Pavel během prvních sto dní chtěl také zprůhlednit výběr ústavních soudců a navrhnout Senátu první tři kandidáty, kteří doplní ÚS. To se také stalo. Senát pak na konci května všechny tři navržené kandidáty, a to někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou, jednoznačnou většinou schválil. Čtvrtého kandidáta pak Senátu navrhl minulý týden.

Prvních 100 dní Pavla. Hráč, který si Hrad užívá

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám