Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Nahlédněte do tajů policejní práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté jsou nedílnou součástí záchranného systému. Její příslušníci se nyní řadí mezi ty, kteří jsou nasazeni v první linii v boji proti koronaviru. Práce příslušníka bezpečnostních složek je nesmírně zajímavá a má i bohatou historii. Díky projektu Novinek Výlety z karantény máte nyní možnost dozvědět se mnohem více, a to v Muzeu Policie České republiky.

Policejní muzeum výlet z karantényVideo: Novinky

 
Článek

Muzeum Policie České republiky je umístěno v areálu pražského Karlova, který byl založen roku 1350 českým králem a pozdějším římským císařem Karlem IV. pro augustiniánský klášterní řád.

Expozice obsahově vychází z existence, činnosti a vývoje bezpečnostních sborů a složek na území našeho státu od jejich vzniku do současnosti, tedy nejméně od roku 1785. Je založena na prezentaci objektivních dokumentů a faktů, podložených více než jedním tisícem exponátů.

Stálá expozice

Expozice je jako celek doplněna více než osmi sty fotografiemi. Křížová chodba se skládá ze čtyř částí. První je věnována historii četnictva a policie na našem území v letech 1850–1938.

Kromě množství exponátů můžete zhlédnout stejnokroje četnictva, výzbroj a výstroj z třicátých let 20. století a porovnat ji se stejnokrojem, výstrojí a výzbrojí Uniformované stráže bezpečnosti.

Foto: archiv Muzea Policie ČR

Součástí expozice jsou i stroje, na kterých policisté jezdili.

Pro návštěvníky je zde připravena i vybavená četnická stanice.

Druhá část křížové chodby je věnována expozici z let 1939–1945, činnosti našich bezpečnostních složek na území Protektorátu Čechy a Morava, ale i při nuceném nasazení v Německu.

Této části vévodí pamětní deska se jmény 117 pražských policistů, kteří padli, byli popraveni či zavražděni v období let 1938–1945.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. Ve středu, tedy 8. dubna, navštívíme Krokodýlí zoo. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Třetí část expozice navazuje vznikem SNB – Sboru národní bezpečnosti. Mapuje vznik a vybavení Pohotovostního pluku 1 Národní bezpečnosti. Přibližuje Pohraniční útvary SNB nebo poválečné bezpečnostní letectvo.

Závěrečná, tedy čtvrtá část křížové chodby se zaměřuje především na vývoj Veřejné bezpečnosti od 60. do 90. let 20. století. Zdůrazněny jsou nejvýznamnější organizační změny, výrazná je též prezentace vývoje stejnokrojů a zbraní v tomto období.

Zajímavosti

Muzeum samozřejmě mapuje všechny složky současné policie, seznamuje s činností pořádkové služby, jízdní policie, s prací pyrotechniků nebo Útvaru rychlého nasazení.

Nejvíce ale vždy zaujme daktyloskopie a její historie nebo vývoj identifikace zločinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám