Hlavní obsah

Všetci kradnú, a teď i já, pustil se do Babiše Kubera

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Horní komora parlamentu ve středu schvalovala klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše o elektronické evidenci tržeb (EET). Lídr hnutí ANO návrh v Senátu hájil s tím, že podnikatelé musí hrát „fair play“. To rozčílilo členy ODS. Babiš podle nich káže vodu a pije víno. Zákon odpoledne prošel a dostane jej k podpisu prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Všetci kradnú, a teď i já,“ prohlásil šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. Narážel tak na hesla, s nimiž Babiš vstupoval do politiky.

Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy je směšné, že předkladatel zákona Babiš argumentuje snahou o narovnání podnikatelského prostředí.

„Teď snad všichni vidí, jak jsou ta slova pokrytecká a co se za nimi skrývá. Podívejme se na aféru Čapí hnízdo. Byl to právě on (Babiš), kdo obešel pravidla hry, jednal divným způsobem a možná se dopustil dotačního podvodu,“ tepal šéfa státní kasy Fiala.

„Tomu se říká kázat vodu a pít víno,“ podotkla senátorka Veronika Vrecionová.

A co faráři a Sapa? ptal se Kubera

Ministr financí Babiš zákon před senátory obhajoval s tím, že zavedení EET má smysl a je posledním kamenem v mozaice opatření proti daňovým únikům.

„Je završením filozofie, že daně mají být spravedlivě vybírány. Je to fair play v podnikatelském prostředí,“ hájil Babiš. Díky evidenci podle něj za rok do státní kasy přiteče asi 18 miliard korun.

Někteří kritici zákona se však obávají, že pro některé malé podnikatele bude likvidační. Podle nich povede akorát k nárůstu byrokracie.

Kubera prohlásil, že by ho zajímalo, jestli má Babiš představu, jak bude EET fungovat například na pražské vietnamské tržnici Sapa. „A co faráři, kteří vybírají dobrovolné peníze na kostel? Pokud budou přijímat peníze v korunách, budou také platit?“ tázal se.

Podotkl, že po zavedení evidence tržeb musí přijít i elektronická evidence nákupu. „Zatím máte, kde jste nakupovali, ale pak byste tam měli mít, co jste nakupovali, aby vás stát naučil dobře jíst. Už teď chystá zákaz kouření v hospodách,“ tepal vládní plány Kubera.

Zákon o EET pravicová opozice kritizuje dlouhodobě, ve Sněmovně ho proto obstruovala. Nakonec však prošel, když vládní koalice většinou hlasů ukončila rozpravu a přistoupila k hlasování. Opozice se kvůli tomu chystá obrátit na Ústavní soud.

Reklama

Související články

Poslanci schválili zavedení EET

Koaliční strany ve středu schválily zavedení elektronické evidence tržeb. Návrh, od něhož si vláda slibuje do státní kasy až 18 miliard korun ročně, nyní...

Výběr článků

Načítám