Hlavní obsah

Moje farma, psal Babiš už půl roku předtím, než ji oficiálně převzal Agrofert

Novinky, fia
Praha

Nejlepší místo k životu je moje farma, napsal na Twitter Andrej Babiš v dubnu 2013, tedy v době, kdy měl areál Čapí hnízdo patřit někomu jinému, jehož jméno Babiš sice ví, ale odmítá říci, kdo to je. Holding Agrofert prostřednictvím společnosti Imoba oficiálně převzal farmu až v listopadu, tedy půl roku poté, co Babiš o farmě hovořil jako o svojí.

BEZ KOMENTÁŘE: Farma Čapí hnízdoVideo: Novinky

 
Článek

„Zkušenosti v ponikání i politike ma ujistily, že najlepší místo k životu je moje farma. Zvířata nelžou, nekradou a nemají lidské problémy,“ napsal doslova Babiš na Twitteru 12. dubna 2013. O deset dní později doplnil další postřeh: „Na naši farmu přiletěl čáp, takže už by sa nemělo ochladit.“

Babiš se tak přihlásil k vlastnictví farmy v době, kdy s ní podle svých pozdějších tvrzení neměl nic společného. Na dotaz Novinek, jak lze vysvětlit tento nesoulad, odpověděl v SMS zprávě: „Všechno se dozvíte na schůzi 23. 3.” Odkázal tak na mimořádnou schůzi Sněmovny ke kauze, která se bude konat příští středu. [celá zpráva]

Zatímco v dubnu 2013 psal Babiš o farmě jako o své, v říjnu, tedy v době, kdy jeho hnutí ANO mířilo za úspěchem ve volbách, už týdeníku Respekt řekl: „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří.“ Dodal, že jméno majitele společnosti, které půjčil 400 miliónů na stavbu farmy, nezná. „Farmu mají, myslím, nějací advokáti,“ řekl na dotaz, zda není divné půjčovat takové sumy někomu, o kom nic neví.

Agrofert pak oficiálně převzal údajně zadlužený projekt farmy až v listopadu 2013 a později i akciovku, která jej provozovala.

Architekt: Přestavbu komína chtěl Babiš v zimě

Přestože Babiš vlastnictví farmy odmítal, v médiích s ní byl běžně spojován i v době, kdy byla příjemcem dotace.

Architekt z pražského ateliéru SGL Projekt Jiří Javůrek, který je autorem originální přestavby bývalé zemědělské usedlosti s lihovarem, v květnu 2012 v rozhovoru pro MF Dnes nepřímo potvrdil, že Čapí hnízdo byl projekt, který měl Babiš pod kontrolou. Úprava komínu totiž podle něj probíhala v zimě, a to proto, že si Babiš údajně nepřál, aby na stavbu doplatili čápi, kteří tam skutečně hnízdí.

Javůrkovo architektonické studio navrhlo pro Babiše i restauraci Sokolovna v Průhonicích.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Luxusní farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo získala v roce 2008 z evropských fondů dotaci 50 miliónů, která byla určená pro malé a střední firmy, pokud by tedy oficiálně patřila obřímu holdingu Agrofert, peníze by nikdy nedostala. Podezření, že Babiš farmu účelově vyčlenil z majetku svého holdingu, aby dosáhla na dotaci, prověřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) i česká policie.

Nevím. Vlastně vím, ale neřeknu

Právě v roce 2008 se jedna z akciovek spadajících pod Agrofert přejmenovala na Farma Čapí hnízdo a její akcie se staly anonymními. Skutečný majitel tak není známý.

Panuje podezření, že Farma Čapí hnízdo ve skutečnosti nikdy nepřestala patřit Agrofertu, což by znamenalo dotační podvod. Ve statutárních orgánech společnosti figurovali lidé spojení s Agrofertem i Babišovi příbuzní. Babiš nejprve tvrdil, že skutečného majitele farmy neznal, později řekl, že jeho identitu zná, ale nehodlá ji prozradit.

Foto: CZ.NIC

Záznam správce českých domén CZ.NIC, podle kterého doména capihnizdo.cz patřila od počátku Agrofertu a musela mu patřit i v roce 2010.

Další indicií, že Čapí hnízdo reálně nikdy nepřestalo být majetkem Agrofertu, může být registrace internetové domény capihnizdo.cz, na níž farma provozuje své webové stránky. Doména byla zaregistrována v roce 2007 a jako její majitel je uveden Agrofert Holding. Poslední aktualizace záznamu na CZ.NIC pochází z roku 2010, od té doby se tudíž údaj o majiteli neměnil. V roce 2010 ale farma podle Babiše Agrofertu nepatřila.

Andrej Babiš v nedělní Partii odpovídal na otázky týkající se Čapího hnízdaVideo: Prima FTV

„Přišel tam investor, který si nepřál být jmenován, a bylo to akceptováno,“ řekl Babiš v nedělní Partii na Primě s tím, že ví, o koho jde, ale jméno neuvedl.

Kdo byl tajemným investorem?

Anonymní akcie a s nimi spojenou neprůhlednou vlastnickou strukturu firem přitom sám Babiš v minulosti kritizoval. Zákon je zakázal v roce 2014. Tehdy také „anonymní“ akciovka Farma Čapí hnízdo fúzovala se společností Imoba spadající pod Agrofert.

Podle serveru Hlídací pes měla Farma Čapí hnízdo v účetní uzávěrce za rok 2013 závazek vůči neznámému subjektu ve výši 571 miliónů korun, v účetní uzávěrce Imoby za rok 2014 se ale tento závazek neobjevil, což by naznačovalo, že investorem, který do farmy peníze vložil, byla právě Imoba, potažmo Agrofert, který splynutím společností jen dostal zpět, co bylo jeho.

Časová osa kauzy Čapí hnízdo
Prosinec 2007 – Firma ZZN AGRO Pelhřimov spadající pod Agrofert se mění ze s. r. o. na akciovku s akciemi na majitele. Tehdy ještě byl jediným akcionářem Agrofert prostřednictvím firmy ZZN Pelhřimov.
Únor 2008 – ZZN AGRO Pelhřimov se přejmenovává na Farma Čapí hnízdo a její akcie jsou od té chvíle anonymní. Majitel tak není znám a jediným vodítkem k odhalení jeho identity je Babišovo mlhavé vyjádření z roku 2013 „nějací advokáti" a naposledy výrok z nedělní Partie na Primě, že do farmy vstoupil ”investor, který si nepřál být jmenován, což bylo akceptováno". Agrofert s farmou podepsal smlouvu o spolupráci. Ve statutárních orgánech seděli lidé s Agrofertem spojení, firma dokonce sídlila v jeho budově.
Srpen 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 miliónů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo, což by nebylo možné, pokud by majitelem byl Agrofert.
Červen 2010 – Farma Čapí hnízdo byla dokončena a otevřena. Už v té době byla v médiích běžně spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal.
Září 2010 – Udělením dotace pro Farmu Čapí hnízdo se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma při žádosti o dotaci brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nikdy nezískala.
Duben 2013 – „Nejlepší místo k životu je moje farma," píše Babiš na Twitteru.
Říjen 2013 – „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří," říká Babiš Respektu.
Listopad 2013 – Agrofert přebírá „ztrátovou a předluženou farmu" Čapí hnízdo. Přesně pět let po udělení dotace, přičemž právě pět let je lhůta, po kterou podle dotačních pravidel musí projekt provozovat příjemce dotace.
Červen 2014 – Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Podle obchodního rejstříku se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám