Hlavní obsah

Vrátil úřadu vážnost, míní vláda. Opozice Pavla kritizuje za „aktivismus“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je lidský, prozíravý a nadstranický. Spolupráci s prezidentem Petrem Pavlem, především v zahraniční politice, představitelé vládních stran po jeho prvním roce ve funkci chválí. Opozice nesouhlasí a hledá pozitivní slova jen těžko. Vadí jí, že se prezident proti krokům kabinetu Petra Fialy (ODS) nevymezuje.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezident Petr Pavel na návštěvě Plzeňského kraje

Článek

„S panem prezidentem Pavlem spolupracujeme opravdu dobře a na pravidelné bázi. Dlouhá léta jsem vyzýval ke koordinaci zahraniční politiky a ta se nám nyní společně daří,“ pochválil hlavu státu premiér Petr Fiala (ODS).

Vyzdvihl, že se Pavel angažuje v podpoře Ukrajiny bránící se Rusku. Za ni se postavil i Fiala v únoru na Evropské radě v Bruselu, když s dalšími lídry vyzval k pokračování dodávek střeliva. Pavel se vzápětí iniciativy chopil sám a ve čtvrtek oznámil, že se Česku podařilo spolu s dalšími osmnácti státy shromáždit pro Ukrajinu dostatek financí na nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) míní, že se díky Pavlovi Česko stává čitelnou zemí. „To je z diplomatického hlediska nesmírně důležité, ostatní země vidí, že zahraniční politika je jednotná,“ uvedl pro Novinky a Právo. „Svými kroky jasně dokazuje, že Česko patří na Západ. Jeho iniciativa ohledně společného nákupu munice pro Ukrajinu ho vykresluje jako prozíravého státníka evropského formátu.“

Pavel: Peníze na munici pro Ukrajinu jsou kompletní

Domácí

Uznání vyjadřují členové kabinetu i Pavlově vnitrostátní politice. Podle Lipavského vrátil úřadu „vážnost a důstojnost“, Fiala je zase rád, že prezident chápe snahu vlády šetřit. „Vnímá stejně jako moje vláda potřebu ozdravení veřejných financí a provádění zásadních reforem, na které neměly předchozí vlády odvahu,“ poznamenal premiér.

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Pavla pochválila za jeho výjezdy do krajů, kterých navštívil už dvanáct. Podle ní jimi usiluje o spojování společnosti. „V neposlední řadě jsou mi blízké i jeho principiální názory, například na Istanbulskou úmluvu či manželství pro všechny,“ poznamenala.

Přešlapu se podle ní dopustila hlava státu pouze v personálních otázkách Hradu nebo při váhání nad podpisem důchodové novely. „To považuji za projev toho, že chybovat je lidské, a čas od času se to nevyhne ani prezidentovi,“ podotkla.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je rád, že si Pavel plní své ústavní povinnosti a navštěvuje Senát, když jedná o jeho návrzích na ústavní soudce. „Spolupráce je otevřená a korektní. A je to pro mě oproti dřívějšku pozitivní změna,“ připomněl éru Pavlova předchůdce Miloše Zemana, který měl k Senátu otevřeně nepřátelský vztah.

„Zhostil se úřadu jinak. Zaplaťpánbůh, že to tak je,“ připojil se ke srovnání se Zemanem ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Uchoval si lidskost, míní Rakušan

Podle ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana vykonává Pavel svůj úřad tak, jak sliboval, a k tomu si uchoval i „lidskost“. „Ať už se projevuje v kontaktu s konkrétními obyčejnými lidmi, nebo v tom, že často a hezky mluví o své ženě,“ poznamenal.

Prezident je podle něj nadstranický. „Nemá na politické scéně oblíbence ani nechová k nikomu otevřené nepřátelství,“ myslí si Rakušan.

Kladně hodnotí Pavlův první rok ve funkci i ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Několikrát se pozitivně vyjádřil k zákonu o podpoře bydlení a zároveň podporuje digitalizaci, záštitu dal Týdnu pro digitální Česko,“ připomněl.

Babiš: Je dobré, že je aktivní

Předseda opozičního ANO Andrej Babiš pokládá za dobré, že je Pavel aktivní, promeškal však údajně příležitost dokázat, že je prezidentem všech, když podepsal zákon, který snížil valorizaci penzí. „Zachoval se mimořádně alibisticky. Potvrdil, že je prezidentem pětikoalice. No a v poslední době to vypadá, že je přímo součástí hnutí STAN,“ rýpnul si. „Jeho krytí ministra Rakušana v kauze Dozimetr a boj za euro, kterým chce nesmyslně nahradit českou korunu, jiné vysvětlení nemá,“ dodal.

Hlavu státu vyzval, aby stejnou energii, jakou věnuje shánění munice a úvahám o obnově odvodů a vysílaní vojáků na Ukrajinu, věnoval hledání diplomatického řešení ukončení války.

První místopředseda ANO Karel Havlíček pochválil Pavla jen za výjezdy do krajů. „Vnímám ho jako prezidenta aktivního, ještě více ale aktivistického,“ poznamenal. „Prezentuje se jako odvážný prezident, který se nebojí seskočit padákem, ale zároveň má strach se vymezit vůči vládním přešlapům,“ dodal.

Stejné výhrady zopakoval i šéf SPD Tomio Okamura. Připojil i kritiku jednání Pavla s Lichtenštejny, o které Právo a Novinky informovaly. „A až nedůstojné je jeho vystupování v roli obchodního agenta, který shání peníze na munici pro Ukrajinu,“ dodal.

Vondrák s Macurou jsou i dnes rádi, že podpořili Pavla na úkor Babiše

Domácí

Reklama

Související články

Hrad představil dva nové Pavlovy mluvčí

Mluvčími prezidenta Petra Pavla budou od poloviny března Eva Hromádková a Vojtěch Šeliga. Šéfem odboru komunikace se již dříve stal Vít Kolář.

Výběr článků

Načítám