Hlavní obsah

Vondrák s Macurou jsou i dnes rádi, že podpořili Pavla na úkor Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Zatímco Petr Pavel vystoupal před rokem až na Hrad, cesty Ivo Vondráka a Tomáše Macury nabraly opačný směr. A to proto, že tehdy jako členové hnutí ANO nepodpořili v prezidentské kampani svého stranického šéfa Andreje Babiše, ale pozdějšího vítěze a současného prezidenta.

Foto: Aleš Honus

Na konci loňského března přivítal Ivo Vondrák, tehdy ještě jako hejtman, prezidenta Petra Pavla na jeho cestě do Moravskoslezského kraje.

Článek

Oba pár týdnů nato ANO sami opustili, byli totiž pod tlakem a hrozilo jim, že budou z hnutí vyloučeni. Následně byl Macura odvolán z postu ostravského primátora a Vondrák rezignoval na místo moravskoslezského hejtmana, protože mu také hrozilo odvolání.

Ani jeden však dnes svého rozhodnutí nelituje. „Udělal bych to naprosto stejně. Myslím, že to rozhodnutí padlo tak, jak padlo. Volby dopadly, jak dopadly, a já bych ani dnes nic neměnil,“ řekl Vondrák, jenž zkraje letošního roku oznámil založení hnutí Ok (Osobnosti pro kraj).

„Myslím, že v daný okamžik mi to dokonce pomohlo vyřešit některá vnitřní dilemata, která jsem měl. Takže z tohoto pohledu to beru tak, že bych i dnes říkal a dělal naprosto totéž,“ dodal.

Vondrák skončil, nahradil jej Krkoška

Domácí

Podobně zhodnotil po více než roce svá vyjádření Macura, jenž je po odchodu z čela třetího největšího města v Česku opozičním ostravským zastupitelem.

„Určitě bych ani dnes neudělal nic jinak a nic bych na svém rozhodnutí neměnil,“ ujistil s tím, že je rád, že máme prezidenta, za kterého se nemusíme stydět. Přiznal, že čekal po svých slovech ve prospěch Pavla potíže.

„Do značné míry jsem počítal s tím, že to bude mít takový dopad na moji politickou kariéru. Ale myslím si, že to byl moment, kdy bylo třeba se nějakým způsobem věcně a jasně vyjádřit. Takže já jsem spokojen jak s výkonem pana prezidenta, tak se svým tehdejším rozhodnutím,“ řekl Macura.

Bylo to tak akorát

Exhejtman i exprimátor mají za to, že forma, jakou vyslovili podporu stávajícímu prezidentovi, byla dostačující. „Ani mě nenapadlo být radikálnější,“ poukázal Vondrák, který uvedl, že člověk musí jednat v nějakém kontextu.

„Přiznám se, že nerad bývám radikální, byť ta doba si často toto vyžaduje. Tím nemyslím, že všechno, co vidím, že se mi líbí. Myslím, že jsou věci, které by se mohly dělat jinak. Ale nevidím žádný důvod v tom, že bych to, co jsem řekl, jakýmkoliv způsobem změnil,“ potvrdil Vondrák.

V podzimních krajských volbách bude v Moravskoslezském kraji stát v čele kandidátky koalice Starostové a osobnosti pro kraj.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Prezident Petr Pavel v březnu 2023 s tehdejším primátorem Tomášem Macurou a jeho náměstkyní Zuzanou Bajgarovou

„Znáte mě, já nejsem radikální člověk, a myslím, že jsem reagoval úměrně svému naturelu a své povaze,“ vrátil se k více než rok starému rozhodnutí Macura.

Prozradil, že původně ani nechtěl nějak extra vystupovat veřejně proti Babišovi a ve prospěch Pavla.

„Řada lidí se mě následně ptala: ‚Hele, proč jsi to jenom tomu Pavlovi nehodil? Nemusel jsi nikde veřejně dávat to svoje rozhodnutí a nic by se nestalo. A mohl jsi být dál primátor,‘“ uvedl Macura.

„Ale ta věc prostě dozrála tou nechutnou prezidentskou kampaní Andreje Babiše, těmi jeho skutečně pro mě až odpornými výroky. A cítil jsem, že je třeba se k tomu nějakým způsobem vyjádřit, protože jinak ta špína zůstane i na mně,“ dodal muž, jenž je přesvědčen, že určitě nebyli s Vondrákem jedinými členy hnutí ANO, kteří dali hlas Pavlovi.

Macura jako primátor končí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám