Hlavní obsah

Pavel se setkal s ukrajinskými uprchlíky. Prokázali podle něj odolnost i vynalézavost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel v pátek přijal na Pražském hradě uprchlíky z Ukrajiny, kteří se úspěšně zapojili do života v České republice. V Česku je momentálně kolem 380 tisíc ukrajinských uprchlíků, mezi nimiž převažují ženy a děti.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Prezident Petr Pavel při příležitosti druhého výročí ruské invaze představil a ocenil úspěšné Ukrajince a poděkoval nevládním a neziskovým organizacím a také občanům ČR za podporu Ukrajiny.

Článek

„Postupem času jakékoliv obrázky zevšední,“ připomněl prezident fenomén únavy z války. „Problémy nezmizí tím, že se budeme tvářit, že neexistují,“ dodal prezident na úvod setkání, které se koná v předvečer druhého výročí ruského útoku na Ukrajinu.

Následně připomněl, že miliony lidí musely kvůli válce opustit domovy vstříc nejistotě a cizímu prostředí. Prezident dodal, že ač na počátku potřebovali uprchlíci logicky naši pomoc, většině z nich se záhy podařilo etablovat a jsou přínosem.

Pavel se v pátek na Hradě setkal s některými z uprchlíků, jimž se například podařilo rozjet podnikání, případně pomáhají krajanům.

Pavel v této souvislosti připomněl, že mnoho z nich prokázalo značnou odolnost a vynalézavost, byť se nečekaně ocitli v cizí zemi bez vazeb a zázemí.

Premiér Petr Fiala již dříve uvedl, že v lednu mělo práci přes 117 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, přičemž čtyři pětiny z nich si platí vlastní bydlení.

Kanada se chytla Pavlovy inciativy. Zafinancuje dodávky munice pro Ukrajinu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám