Hlavní obsah

Česko už má finance na nákup munice pro Ukrajinu prakticky zajištěné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku se už podařilo zajistit téměř veškeré finanční prostředky potřebné na nákup osmi set tisíc dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. S iniciativou přišel prezident Petr Pavel. Podle několika obeznámených zdrojů agentury Bloomberg by tak munice mohla být dodána na Ukrajinu v řádu týdnů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Petr Pavel (vpravo) a Volodymyr Zelenskyj v Praze, červenec 2023

Článek

„Pokud jde o českou iniciativu, došlo k pozitivnímu pokroku,“ potvrdil také ve středu na společné tiskové konferenci s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pozitivní výsledky však můžeme hodnotit, až budou střely na Ukrajině,“ dodal podle RBK Ukrajina.

Český prezident minulý měsíc na bezpečnostní konferenci v německém Mnichově uvedl, že Praha vytipovala 500 tisíc nábojů ráže 155 mm a 300 tisíc nábojů ráže 122 mm ze zemí mimo Evropskou unii, které by mohly být dodány během několika týdnů, pokud se podaří zajistit na nákup nutné finanční prostředky. Britský list Financial Times odhadoval, že by celý nákup měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun).

K iniciativě se naposledy připojilo Německo. Mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit ve středu potvrdil, že Berlín vede s Prahou v této věci intenzivní jednání. Odmítl zveřejnit přesnou výši příspěvku, z jeho vyjádření však vyplynulo, že by se mělo jednat o více než 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) určených na nákup munice ráže 155 milimetrů.

Kanada se chytla Pavlovy inciativy. Zafinancuje dodávky munice pro Ukrajinu

Amerika

Podle dřívějšího vyjádření Petra Pavla již projevilo zájem asi 15 států, kromě Německa také Francie, Dánsko, Británie, Nizozemsko či Belgie, napsala ČTK. Bloomberg pak kromě zmíněných jmenoval také Kanadu, Lotyšsko a Litvu.

Aby dokázala být bojeschopnou, potřebuje Ukrajina měsíčně nejméně 200 tisíc kusů této munice.

Cílem české iniciativy je mimo jiné narovnat situaci, kdy EU nesplnila závazek dodat Ukrajině do tohoto měsíce jeden milion dělostřeleckých nábojů, přičemž napadená země v současnosti trpí jejich akutním nedostatkem.

Navrhovaná mimořádná pomoc USA Ukrajině ve výši více než 60 miliard dolarů uvázla v Kongresu, a v Evropě tak sílí obavy, že pokud bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem, může podporu Kyjevu ještě omezit, napsal Bloomberg.

Evropa nepochopila závažnost války na Ukrajině, burcuje finský ministr obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám