Hlavní obsah

Pavel: Peníze na munici pro Ukrajinu jsou kompletní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potřebná částka na nákup 800 000 kusů munice pro Ukrajinu ze třetích zemí je po čtvrtečním příslibu Norska shromážděná, informoval prezident Petr Pavel. K české iniciativě se přidalo 18 zemí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a prezident Petr Pavel

Článek

„K dnešnímu ránu jsme shromáždili celkovou částku pro nákup veškeré munice, tedy těch 800 tisíc kusů,“ informoval ve čtvrtek prezident Petr Pavel.

Další krok má podle něj udělat česká vláda, která uzavře memorandum a nastaví vzájemné vztahy. „Z české strany potom bude následovat informace všem těm přispívajícím státům o harmonogramu a jak budeme postupovat dál,“ dodal s tím, že munice by měla být na Ukrajinu dopravena v následujících týdnech.

Podle prezidenta teď bude záležet na „šikovnosti“ českych firem a resortu obrany, jak rychle se munice k Ukrajincům dostane.

Celkem se k inciativě připojilo 18 států, mezi nimi například Německo, Francie, Dánsko, Belgie, Velká Británie či Kanada. Posledním státem, který sbírku zároveň završil, se stalo Norsko.

Ukrajincům nechybějí jen dělostřelecké granáty, houfnice slepují z vraků

Válka na Ukrajině

O tom, že Česko vytipovalo 500 tisíc nábojů ráže 155 mm a 300 tisíc nábojů ráže 122 mm v zemích mimo Evropskou unii, promluvil poprvé Pavel na bezpečnostní konferenci v německém Mnichově v polovině února.

Pavel tehdy nepřímo vyzval ostatní státy, aby se k české iniciativě připojily a pomohly nákup dělostřelecké munice financovat, přičemž podle britského listu Financial Times se mělo jednat o nákup v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun).

Ze kterých zemí munice pochází, nechtěli Pavel ani česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) komentovat.

Odhaduje se, že Ukrajina potřebuje nejméně 200 tisíc dělostřeleckých nábojů měsíčně, aby se mohla dál bránit Rusku.

Ukrajina dostala zatím jen 30 procent slíbené munice, postěžoval si Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám