Hlavní obsah

Vondráček ani Okamura opět neuspěli, křeslo v čele Sněmovny zůstává prázdné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V úterý neuspěli v tajné volbě zbývajícího, šestého místopředsedy Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ani Tomio Okamura (SPD). Místo v čele dolní komory tak zůstane neobsazené.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček

Článek

„V druhém kole nebyl nikdo zvolen, tímto volba končí. Poslední místo místopředsedy Sněmovny zůstává volné,“ řekl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

„Klub ANO navrhl opět do čela Sněmovny Radka Vondráčka. Víme, že nezískal v prvním kole potřebný počet hlasů, má ale jednoznačnou podporu našeho klubu,“ řekla na plénu dolní komory šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

ANO chce dál tlačit do vedení Sněmovny Vondráčka

Domácí

Podle ní byl Vondráček v minulém volebním období jednoznačně dobrým předsedou Sněmovny. „Funkci vykonával svědomitě. Nezaznamenala jsem za čtyři roky výtku k jeho práci, pozitivní názory zaznívaly navíc i z obou koalic,“ doplnila.

Kandidát ANO ale neuspěl. Důvodem je i jeho nepovolená návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici, za kterou schytal kritiku.

Bratři Okamurové se jen pozdravili, dál spolu nemluví

Domácí

Poslanci nepodpořili do čela Sněmovny ani Okamuru. Část poslanců totiž nechce v čele dolní komory vůbec zástupce SPD, jedná se podle nich o extremistický subjekt.

„V parlamentních volbách obdrželo SPD přes 500 tisíc hlasů, které nelze ignorovat. Ve Sněmovně má strana dvacet členů,“ hájil neúspěšně na plénu kandidaturu Okamury do čela dolní komory naopak poslanec SPD Radek Rozvoral.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Neúspěch obou kandidátů odhadoval již dopoledne šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Je to velmi nepravděpodobné, že by Sněmovna zvolila nového místopředsedu,“ uvedl v úterý před začátkem jednání.

Pekarová Adamová: Ani Havlíček, ani Vondráček, ani Okamura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám