Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Ani Havlíček, ani Vondráček, ani Okamura

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která by měla být ve středu zvolena předsedkyní Sněmovny, neprojde ve volbě do funkcí místopředsedů Sněmovny žádný ze dvou očekávaných kandidátů opozice. Šanci nedává ani vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi, který má proti ní kandidovat na funkci předsedy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

ANO proti vám chce ve volbě nasadit ministra Karla Havlíčka. Co na to říkáte?

Podle jednacího řádu Sněmovny nemůže být člen vlády zároveň předsedou Sněmovny. Ani kdyby napsal čestné prohlášení, že by podal po zvolení demisi. Pokud myslí svou kandidaturu vážně, tak by měl demisi podat dopředu. Poté by volitelný určitě byl.

Proč by podle vás neměl být bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček za ANO místopředsedou? Jen kvůli té návštěvě u prezidenta Zemana v nemocnici?

To pouze dovršilo náš pohled na pana Vondráčka. On vedení Sněmovny po procesní stránce zvládl slušně, ale dopustil se řady kroků, které nebyly reprezentativní a v Bundestagu by nebyly přijatelné.

Radek Vondráček si udělal ze Sněmovny taneční parket a dováděl tam s dalšími poslanci. Tím ztratil veškerou důstojnost pro vykonávání předsedy Sněmovny, stejně i pro funkci místopředsedy.

Například když si udělal ze Sněmovny taneční parket a dováděl tam s dalšími poslanci. Tím ztratil veškerou důstojnost pro vykonávání tohoto postu, stejně i pro funkci místopředsedy.

Proč nechcete dát SPD post místopředsedy? Podle ní pohrdáte půlmilionem jejích voličů a zavádíte totalitní moresy, když klub Pirátů, který má čtyři poslance, místopředsedu mít bude a SPD s dvaceti poslanci ne.

Podle jednacího řádu se některé kluby mohou sdružit pro vyjednávání o postech ve Sněmovně a poté v poměrném systému post místopředsedy získat. To je otázka Pirátů a STAN, poté SPD ale na to místo nedosáhne.

Havlíček nesmí být ministrem, aby mohl kandidovat na šéfa Sněmovny, míní právníci

Domácí

Pokud argumentují půlmilionem voličů, tak musím připomenout, že v minulé Sněmovně nemělo zastoupení přes 800 tisíc voličů. Tehdy se pan Okamura těchto voličů nezastal, protože on sám se místopředsedou stal a ve funkci se mu, zdá se, zalíbilo.

A také si myslím, že SPD ani v minulosti KSČM neměly ve vedení Sněmovny co dělat, protože zastávají politiku, která je xenofobní a štěpí společnost.

V čem budete chtít funkci předsedkyně dělat jinak?

Chtěla bych navázat na to, jak důstojně funkci vykonávala v minulosti Miroslava Němcová z ODS. Chci také, aby Sněmovna byla oporou vládě, a co se týče atmosféry, chtěla bych se přiblížit Senátu, kde jsou jednání konstruktivní a slušná. Je mi ale jasné, že Sněmovna je kolbištěm opozice a vlády.

Chtěla bych Sněmovnu víc otevřít lidem, aby se víc vědělo, že každý občan může navštívit jednání nejen Sněmovny, ale i například výborů. Také bych chtěla v této těžké době více šetřit na provozu Sněmovny.

Chtěla bych Sněmovnu víc otevřít lidem, aby se víc vědělo, že každý občan může navštívit jednání nejen Sněmovny, ale i například výborů. Také bych chtěla v této těžké době více šetřit na provozu Sněmovny.

Všiml jsem si, že byste chtěla omezit poslanecké výlety. Jak byste to chtěla udělat, když o tom rozhoduje organizační výbor?

Je to na dohodě. Pokud si v koalici uvědomujeme, že je potřeba šetřit, tak věřím, že se mi podaří přesvědčit kolegy, abychom na zbytečné výlety – jako když kontrolní výbor jede na cestu do Peru – nevyjížděli.

Už jste si zvykla na myšlenku, že vám bude za zády chodit stále ochranka?

Na to si budu dlouho zvykat. Ale vím, že je to nutné, i vzhledem k tomu, že občas dostávám různé výhrůžky.

Schillerová: Havlíčka do čela Sněmovny myslíme vážně

Domácí

Budete chtít jako třetí nejvyšší ústavní činitelka navštívit prezidenta Zemana?

Nyní to nepovažuji za úplně nutné. Důležité je teď setkání s budoucím premiérem Fialou kvůli sestavení vlády. Ale až to zdravotní stav pana prezidenta dovolí, tak se s ním ráda setkám.

Čekáte, že prezident přijme všechny kandidáty na ministry bez výhrad?

Nechci to předjímat, ale vzhledem k tomu, že pan prezident vyjádřil přání, aby byla vláda sestavena co nejdříve, tak průtahy nečekám.

Nevyčetli vám v TOP 09, že jste získala ve vládě jen dva resorty – zdravotnictví a post ministra pro vědu a výzkum?

Podle mého jsou ty dva resorty odpovídající naší síle a musíte k tomu přičíst i pozici předsedkyně Sněmovny, která je silná. Šlo nám o konstruktivní dohodu, která bude férová pro všechny. A vzhledem k tomu, že když dohodu schvaloval výbor TOP 09, tak ze 40 členů se jen jeden zdržel, takže to bylo přijato dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám