Hlavní obsah

Bratři Okamurové se jen pozdravili, dál spolu nemluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou pozornost novinářů přitáhli během ustavující schůze nové sněmovny bratři Okamurové. O nich je známo, že se lidsky i politicky dávno rozešli a vůbec se nestýkají. V pondělí se díky tomu, že se zákonodárci na ustavující schůzi sesedli v sále podle abecedy, po dlouhé době setkali tváří v tvář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bratry Okamurovy rozdělovala ve Sněmovně nejen ulička.

Článek

„S Tomiem jsme se potkali jen v jednacím sále. Všichni čekali, že budeme sedět těsně vedle sebe, ale byla mezi námi ulička. Srdečně jsem ho pozdravil, ale k dalšímu rozhovoru vzhledem k nabitému programu už nedošlo,“ řekl Právu starší z bratrů lidovec Hayato Okamura (54), kterému se podařilo do Sněmovny doskočit z patnáctého místa na kandidátce.

Podobně odtažitě mluvil i šéf SPD Tomio Okamura (49). „Bratra jsem pozdravil a pak už jsem se věnoval programu,“ řekl Právu.

Naostro startuje koalice i nová Sněmovna. Okamurové nabídnou „bonbonek pro fotografy“

Parlamentní volby

Nemyslí si, že je práce ve Sněmovně sblíží. „Nerad bych z toho dělal rodinný podnik, protože jsme tady od práce,“ řekl Tomio.

„Bonbonek pro fotografy“

Dodal, že se nemohou shodnout, protože Hayato je členem koalice Spolu, která je např. proti zmrazení platů politiků nebo odmítá, aby SPD a přímo bratr Tomio získal post místopředsedy Sněmovny. Podle Tomia Okamury je to nedemokratické. Hayato to naopak považuje za správné.

„S tím souhlasím a není v tom nic proti rodnému bratru Tomiovi. SPD je krajní pravice, která ohrožuje podstatu naší demokracie,“ podotkl Hayato, který se živí jako tlumočník a průvodce. Kandidoval v Praze, zatímco Tomio v Moravskoslezském kraji.

Hayato Okamura: Je dobře, že SPD je ze hry

Volby

Tomio Okamura nedávno řekl, že má bratra rád a úspěch mu přeje, a avizoval, že jejich sousedství v sále Sněmovny bude „bonbonkem pro fotografy“. Jejich nejmladší bratr architekt Osamu Okamura (48) je děkanem Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Reklama

Výběr článků

Načítám