Hlavní obsah

Volební úspěch Nagyové by pozastavil proces v kauze Čapí hnízdo. Babiš s ní teď objíždí republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by Jana Nagyová (ANO) uspěla v boji o senátní křeslo, soudní proces v kauze Čapí hnízdo by se pozastavil. Nagyová by totiž získala imunitu a soud by nemohl pokračovat do doby, než Senát rozhodne o jejím vydání ke stíhání. Soudce by se musel rozhodnout, zda na senátní verdikt o Nagyové počká celá kauza, či zda linii týkající se šéfa hnutí ANO Andreje Babiše oddělí k samostatnému projednání. Babiš s Nagyovou právě obráží republiku v předvolební kampani.

Foto: Novinky

Nagyová a Babiš - záznam ze soudní síně

Článek

„Vzhledem k tomu, že zvolením do Senátu by paní Nagyová získala imunitu, nemohl by proces s ní pokračovat, dokud a pokud by nebyla vydána k trestnímu stíhání,“ sdělil Novinkám ústavní právník Jan Kysela.

Soud by v takovém případě musel podle něj rozhodnout, zda s dalším jednáním počká na verdikt Senátu, anebo linii expremiéra Babiše oddělí. „Je-li to ale možné,“ upozornil.

Obžalovaná Nagyová se před soudem omluvila celé Babišově rodině

Domácí

Podobně se vyjádřil i ústavní právník Marek Antoš. „Pokud by jí vznikl mandát, získala by imunitu a pokračování řízení by bylo možné jen v případě, že by Senát rozhodl o jejím vydání k trestnímu stíhání,“ uvedl pro Novinky.

Soudní jednání v dotační kauze Čapí hnízdo je naplánováno ještě na druhou polovinu října. To už budou známé výsledky druhého kola senátních voleb, které se uskuteční od 30. září do 1. října. V nich by mohla obžalovaná Nagyová získat zmiňovanou imunitu.

Nagyová: Požádala bych o vydání

„Kdyby nastala situace, že bych se dostala do Senátu a soud ještě nebyl u konce, určitě bych kolegy senátory o vydání sama požádala, což by Senát ovládaný pětikoalicí jistě rád podpořil. Jsem připravená za pravdu bojovat, protože jsem si jistá, že jsem nic trestného neudělala,“ uvedla k tomu Nagyová.

S ní a se stínovou vládou objíždí expremiér Andrej Babiš v posledním týdnu před volbami republiku se svým karavanem.

Za Babiše bylo Babišovi líp, vítali odpůrci šéfa ANO ve Slaném

Domácí

Nevynechají přitom ani Jihlavu, kde se Nagyová utká o místo v horní komoře s nynějším šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Zastaví se společně také například v Telči nebo Prostějově. „(Babiš) funguje jako tahák na lidi. Myslím, že to Nagyové pomůže,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda lokální buňky hnutí ANO Zdeněk Faltus.

Babišovy mítinky přitahují pozornost. Setkávají se na nich totiž nejen jeho příznivci, ale i odpůrci. V minulosti došlo pak i k několika potyčkám, zástupci obou táborů se do sebe pustili například v Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám