Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO s 33,5 procenta, koalici Spolu odcházejí voliči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by podle zářijového průzkumu Kantaru vyhrálo hnutí ANO s 33,5 procenta hlasů. Vládní koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) výrazně odcházejí voliči. Podle analytičky Nikoly Kopáčové je ztrácí zejména ODS. Přecházejí k ANO, SPD, Svobodným nebo Přísaze, uvedla analytička v nedělních Otázkách Václava Moravce na České televizi.

Článek

ANO by ve sněmovních volbách podle Kantaru získalo 33,5 procenta, koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) 19,5 procenta. To je o 8,5 procentního bodu méně, než kolik koalice získala při volbách před dvěma lety.

„Voliči odcházejí pryč z vládního tábora, zejména od ODS, což je trend, který začal už na jaře a teď ještě o něco více zesílil. Z deseti bývalých voličů ODS jich osm odešlo mimo vládní strany, typicky například k ANO, další k SPD, Svobodným nebo Přísaze,“ komentovala pro ČT analytička Kantaru Kopáčová.

Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD s 9,5 procenta, Piráti s 8,5 procenta a hnutí STAN se 7,5 procenta.

Za nimi je pak Přísaha se 4 procenty, SOCDEM se 3,5 procenta a Svobodní, PRO a KSČM shodně se 3 procenty. Zelení by získali 2 procenta.

Vláda neplní své sliby o penzích

Domácí

ODS ztrácí, lidovci za branami Sněmovny

Pokud by strany koalice Spolu kandidovaly samostatně, ODS by získala 12 procent, což je o pět procentních bodů méně než v posledním měření v květnu. Do Sněmovny by se sama mohla dostat i TOP 09, která je na hranici 5 procent, za branami dolní komory by zůstali lidovci s 3,5 procenta. Ostatní strany mají stejně jako v modelu, který počítá s koalicí Spolu.

„Obecně bychom mohli říci, že v modelu klesla podpora vládních stran jako celku,“ upozornila Kopáčová.

Důvody, proč od nich lidé odcházejí, jsou podle ní jednoznačné. „Jedná se o nekompetentnost vlády, nelíbí se jim její nekoncepčnost, chaotičnost, arogance. Lidé uváděli, že vláda neplní sliby, lže, také upozorňovali na vysokou inflaci, pokles reálných mezd, špatnou komunikaci a nečinnost,“ vysvětlila analytička v pořadu.

ANO stále na výsluní. Piráti jsou pod 10 procenty

Domácí

Fiala: Průzkumy mne netrápí

„Pro mě je to signál lépe vysvětlovat a dodat, co jsme slíbili,“ uvedl na ČT k průzkumu ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Premiér Petr Fiala (ODS) se k průzkumům v obecném duchu vyjádřil v pátek před odletem ze summitu ve Španělsku. V pondělí to budou přesně dva roky od doby, kdy koalice Spolu vyhrála sněmovní volby a obliba vlády je nízká, předseda vlády ale čísla z agentur moc neřeší.

„Byli bychom hloupí, kdybychom se nechávali ovlivnit průzkumy. Všichni víme, že ty, které byly zveřejňovány opakovaně před volbami, neodpovídají výsledkům. Vidíme i, jak to dopadlo s průzkumy na Slovensku,“ uvedl Fiala v narážce na nepřesné exit polly po slovenských předčasných volbách.

„Průzkumy berme v rovině, v jaké je můžeme chápat. Neřiďme se jimi. Nemám je ve zvyku komentovat a nijak mne netrápí,“ zdůraznil premiér. „To, co mě trápí, je, abychom měli silnou podporu našich voličů i části veřejnosti, která nás nevolila. Na tu se musíme v příštích měsících soustředit,“ dodal.

Připomněl, že vláda nastoupila v situaci, kdy řešila jednu krizi za druhou. Ve druhé fázi volebního období se chce soustředit na to, aby kabinet dělal kroky, které „povedou k tomu, aby Česko patřilo k nejúspěšnějším zemím světa“.

Fiala: Právo veta by se v Evropské unii rušit nemělo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám