Hlavní obsah

Okamurova SPD padá. Voliče jí přebírá Václavák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby do parlamentu by v březnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32 procent. Za ním by skončila ODS se 14 procenty následovaná Piráty (10,5 procenta), SPD (7 procent) a STAN (6 procent). Podle agentury Median, která březnový volební model ve středu zveřejnila, naopak posilují některé mimoparlamentní strany.

Článek

Mimo parlament by se ocitly zbývající strany koalice Spolu – TOP 09 a KDU-ČSL. Obě strany by získaly 3,5 procenta, stejně by získala Přísaha. TOP 09 by se mimo Sněmovnu ocitla poprvé od dubna 2023.

Zisk pod pětiprocentní hranicí zaručující poslanecká křesla přisuzuje model komunistům s potenciálním ziskem 4,5 procenta, stejný počet hlasů by získala i SOCDEM. O půl procentního bodu méně by pak získala strana PRO 2022 Jindřicha Rajchla, která se v posledních měsících opakovaně pokoušela mobilizovat nespokojené voliče na protestních shromážděních na pražském Václavském náměstí.

Zatímco ANO, ODS a Piráti se pohybují stále okolo stejné hladiny, výraznou ztrátu volební model Medianu ukazuje u SPD Tomia Okamury. Pokles je u SPD patrný v posledních měsících. V únoru mělo hnutí 10,5 procenta, v březnu 9,5 a v aktuálním dubnovém průzkumu je to jen zmiňovaných 7 procent.

Voličské preference se podle agentury zřejmě přesouvají ve prospěch zmíněného PRO 2022 a Trikolory (2 procenta), které cílí na stejné voliče. Přísaha by měla podle březnového průzkumu 3,5 procenta.

Podle agentury by mohla vyšší podpora neparlamentních stran souviset s probíhající kampaní k volbám do Evropského parlamentu, která některá uskupení vrátila do povědomí širší veřejnosti.

Na tříprocentní podporu by podle modelu dosáhli i Zelení.

ANO by si mohlo vybírat

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO získalo 92 křesel, ODS 41 a Piráti 30. Hnutí SPD by zastupovalo 20 poslanců a STAN 17. ANO by mohlo utvořit většinovou koalici s kteroukoli ze zbývajících stran, ústavní většinu by teoreticky dalo dohromady s ODS (133 křesel) a s Piráty (122 křesel).

Volební potenciál, který ukazuje, kolik hlasů by uskupení získala v případě, že by obdržela hlasy od všech voličů, kteří je plánují volit a nevylučují účast ve volbách, dosahuje u hnutí ANO 41,5 procenta. V případě ODS je na úrovni 21 procent, u Pirátů 18,5 procenta. Hnutí STAN by mohlo oslovit 14,5 procenta lidí, SOCDEM 12 procent a SPD, TOP 09 či Přísaha shodně 11,5 procenta. Potenciál PRO 2022 je 10,5 procenta a v případě KSČM 10 procent.

K volbám by podle průzkumu přišlo 62,5 procenta voličů, účast v posledních parlamentních volbách v roce 2021 byla 65,43 procenta.

Průzkum proběhl od 5. března do 3. dubna a zapojilo se do něj 1041 respondentů.

PŘEHLEDNĚ: Kdo bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu

Eurovolby

Výběr článků

Načítám