Hlavní obsah

Vobořilův plán na uvolnění konopí drhne v koalici u lidovců

Do konce března předloží národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) na jednání vlády padesátistránkový dokument, který počítá s uvolněním a regulací prodeje konopí. Plán boje proti závislostem má několik priorit a kromě kontrolovaného trhu obsahuje také úpravy zdanění a větší podporu prevence i léčby. Pro návrh bude Vobořil následně hledat podporu politických subjektů, u vládních stran však drhne přízeň lidovců.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chceme se zásadně posunout. Kolem regulovaného trhu s konopím se schází expertní skupina a dokument je jejich výsledkem. Z něj vznikne záměr zákona ve velkém detailu, co by se pak mělo objevit v paragrafovém znění. Zadali jsme renomovaným právním kancelářím, aby nám udělaly výklad evropského práva,“ sdělil Právu Vobořil.

Navrhovaný záměr zákona počítá se zavedením přísně re­gulovaného trhu s konopím. Umožnil by samopěstování, vznik konopných klubů a stanovení modelu licencovaných výrobců, distributorů a prodejců. Prodej konopných produktů a licencí by pak státu mohl přinést až čtyři miliardy korun. Podle protidrogového koordinátora by toto řešení přineslo větší nástroje kontroly než nefunkční prohibice.

Přes deset let za mřížemi. Soud potrestal šéfy marihuanového gangu

Krimi

V rámci vládní koalice má Vobořil podporu u většiny členů domovské ODS i u pirátské strany, která na návrhu spolupracuje. Hnutí Starostů a nezávislých chce podle mluvčí Sáry Beránkové vidět konkrétní legislativní podmínky návrhu, v principu také není proti. „Nejde jen o finanční přínos, ale především o ten společenský. Zároveň bychom chtěli našeho zástupce ve skupině, která bude návrh zpracovávat,“ uvedla Beránková.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se také k návrhu přiklání, připustila však, že ve straně bude složitá vnitřní debata, ne všichni členové zastanou podpůrné stanovisko.

„Je to riziko“

Podpora návrhu drhne u lidovců. „Na jakékoli uvolňování trhu s konopím nevidím prostor. Podle mě je zásadní řešit stávající problém a teprve potom vést odbornou diskusi o regulaci konopí. Přičemž smysl, v rámci regulace, mi dává pouze využití konopí pro léčebné účely,“ uvedl pro Právo místopředseda lidovců Jan Bartošek, který je zároveň expertem na problematiku drog a závislostí.

Návrh regulace konopí se blíží. Lidovci mají obavy

Domácí

Podobný je i postoj celé strany, tedy že všeobecné pěstování konopí je pro společnost rizikové. Bartošek doplnil, že prevence a léčba jsou dlouhodobě podfinancovány, nejsou zajištěné personální a lůžkové kapacity a to podle něj obsahuje řadu rizik.

„V okamžiku, kdy snížíme práh dostupnosti, je velký předpoklad, že se zvýší míra užívání konopí a s tím spojené navýšení rizikového chování a následně i počtu lidí, kteří budou potřebovat časem odbornou pomoc. My ale nebudeme mít kapacity v odpovídajících zařízeních. Současně tuto problematiku odmítám vnímat pouze optikou zvýšeného příjmu peněz do státního rozpočtu,“ doplnil.

Podle Vobořilova plánu by do posílení prevence a léčby měla plynout asi miliarda namísto dosavadních zhruba 300 milionů. Kromě toho by měla vzniknout nová agentura pro prevenci a léčbu, provoz by měl stát 25 milionů korun. Plán má přinést propracovaný program ochraňující uživatele před riziky.

Konopný aktivista si odpykal přes polovinu šestiletého trestu. Přesto zůstává ve vězení

Krimi

Vobořil upozornil, že se nedaří dodržovat mezinárodní konvence z 60. let, protože drogy na černém trhu jsou i přes represi dostupné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jindřich Vobořil

„Trh je etablovaný a po těch letech jsem přesvědčen, že to nemůže dopadnout jinak, že většina světa přistoupí k nějakému tržnímu režimu kontroly,“ uvedl pro Právo Vobořil.

Po úvodní pětikoaliční debatě by se návrh měl přesunout na širší plénum ve formátu K10 a návrh by pak mohl jít do vládního kolečka. Po schválení kabinetem by návrh měl dostat paragrafové znění a putoval by do Sněmovny. „Moje ambice stále zůstává, abychom měli případně zákon v účinnosti v roce 2024,“ řekl Právu Vobořil.

Gang výrobců pervitinu z Kolínska měl arzenál zbraní a v garáži kradené veterány

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám