Hlavní obsah

Vláda ustála hlasování o nedůvěře, schůze trvala 23 hodin

Opozici se v pátek nepodařilo svrhnout vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Pro vyslovení nedůvěry kabinetu bylo 84 opozičních poslanců, proti sto. Tento výsledek se očekával, jelikož vládní strany mají v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Hlasování nepřineslo žádné překvapení, jak se ostatně také předem očekávalo.

Opozice kvůli nedostatku hlasů nedokázala zbavit vládu důvěry. Proti 84 opozičním hlasům se postavilo 100 koaličních poslanců a kabinet podrželi. Potřeba bylo 101 hlasů, obě opoziční hnutí ANO a SPD mají dohromady 92 křesel.

„Důvěru většiny občanů už však tato vláda dávno nemá. Řídíte se heslem ‚díky za každé nové ráno‘, ale vaše práce je služba lidem a na to jste zapomněli,“ pronesla krátce po skončení hlasování šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Schůze, během níž se za řečnickým pultem se svými proslovy vystřídalo více než třicet poslanců, trvala téměř 23 hodin.

Poslanci se sešli ve čtvrtek ve 13 hodin, ti řadoví se však ke slovu dostali až zhruba dvě hodiny po půlnoci, do té doby řečnili zákonodárci s přednostním právem, jako jsou předsedové stran a klubů či členové vlády. Novinky jednání sledovaly živě zdezde.

Jako první si ve čtvrtek slovo vzal předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který v rozsáhlém a občas nepřehledném projevu zdůvodňoval, proč by vláda měla skončit.

Jurečka k ANO: Zameťte si před vlastním prahem. Vildumetzová by měla rezignovat

Domácí

„Zejména se jim energetická krize naprosto vymkla z rukou. ČR hrozí energetický armagedon a rozsáhlé sociální nepokoje,“ uvedl od řečnického pultíku.

„Na místo toho, aby to vláda přiznala, vzala si jako rukojmí české občany, které hodlá do propasti stáhnout s sebou,“ prohlásil a pokračoval: „Celá vláda v čele s bezradným premiérem Fialou musí skončit.“

Podobného názoru jsou i členové SPD. „Krachují firmy a hrozí nárůst nezaměstnanosti. Tahle vláda stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by být předčasné volby,“ prohlásil ihned po Babišově vystoupení zase šéf tohoto hnutí Tomio Okamura.

Fiala děkoval Babišovi za účast v práci

Naproti tomu ministři ve svých vystoupeních hájili dosavadní kroky vlády a prezentovali další plány ve svých resortech.

„Důvodem dnešní schůze je, že se blíží volby. Současně chce ale také Andrej Babiš zakrýt svoje osobní problémy,“ opáčil Babišovi hned v úvodu svého čtvrtečního vystoupení premiér Petr Fiala (ODS) a zároveň mu poděkoval, že přišel do práce.

Babiš je dlouhodobě kritizován za to, že v době sněmovních schůzí často objíždí regiony svým karavanem a dělá kampaň.

„To, že se lidé musí potýkat s vyššími cenami energií i produktů, je pravda. Reagovali jsme ale rychle, skoro nejrychleji v Evropě. Naše pomoc je hodnocena jako čtvrtá nejrychlejší v Evropské unii. Vláda vyčlenila na roky 2022 a 2023 celkem 177 miliard korun,“ pokračoval již k tématu schůze Fiala.

Také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), pod něhož spadá problematika energií, což bylo jedno z hlavních témat této schůze, počínání vlády v oblasti energetiky hájil, kroky vlády ke zlepšení situace s rostoucími cenami energií podle něj přicházejí v „pravý čas“.

„Výsledkem našich kroků je, že čeští občané a firmy budou mít dostatek plynu pro nadcházející topnou sezónu. To byl naprosto logický první krok, druhý je zajistit přijatelné ceny surovin a energií. Na tom pracujeme nyní,“ řekl například Síkela na plénu.

Schillerová: Rakušan i Síkela by měli rezignovat

Domácí

Jednání k vyslovení nedůvěry vládě iniciovalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD. Důvodem ke svolání byla podle obou hnutí energetická krize, zdražování, ale také aféry kolem vládního hnutí STAN, opozice také požadovala hlavu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Reklama

Výběr článků

Načítám