Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) řešil v pondělí mimořádné zastropování cen elektřiny pro domácnosti, veřejný sektor a firmy. Vláda se sešla v 17. hodin, následný brífink nabídnou Novinky živě.

Živě: TK po jednání vlády 12.9.2022Video: ČTK

 
Článek

„Předpokládám, že konkrétní parametry zazní dnes po jednání vlády,“ řekl novinářům při příchodu do Strakovy akademie šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Opatření má odběratele podržet v době strmého růstu cen energií. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v neděli řekl, že částka pro domácnosti musí být stanovena tak, aby měly pocit, že opravdu pomůže. Konkrétnější ale nebyl.

V případě firem pak uvedl, že je situace složitější.

V pondělí má vláda řešit zastropování cen a mimořádnou daň

Ekonomika

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) měl vládě podle svých nedělních slov doporučit garantovat ceny proudu i v průmyslu, ačkoli to nese rizika. Mohlo by to být totiž podle něj vyhodnoceno jako nepovolená veřejná podpora. Limitní cena elektřiny pro podniky je podle něj 200 eur za megawatthodinu (MWh), tedy v přepočtu zhruba 5000 korun.

Velkoobchodní cena elektrické energie v pátek končila na 496 eurech za MWh, koncem prázdnin vystoupala i na 984 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám