Hlavní obsah

Vláda projedná osud povinných roušek i nákupní hodiny pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na svém pondělním zasedání posoudí v rámci uvolňování opatření v boji proti epidemii koronaviru povinnost nosit roušky. Počty nových potvrzených případů v Česku jsou v posledních dnech v řádu desítek a je stále patrnější, že lidé při venkovních aktivitách na nošení roušek příliš nedbají. Jednání kabinetu začíná ve 14 hodin.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé v pražském parku Stromovka za teplého počasí 9. května 2020.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden prohlásil, že povinnost nosit roušky by měla platit i po skončení nouzového stavu, který je vyhlášen do 17. května. Jejich plošné nošení by podle něj mohlo skončit v polovině června.

V neděli ale šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve shodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) prohlásil, že roušky by mohly být povinné pouze v uzavřených prostorech. Mimo tyto prostory by byly jen doporučené.

Povinné nošení roušek skončí v polovině června

Domácí

Babiš tvrdí, že termín poloviny června by se mohl změnit a restrikce by mohly v případě pozitivního vývoje skončit dříve. Jednat o tom by měla vláda právě v pondělí.

Vyhrazený nákupní čas pro seniory

Kabinet by měl posoudit i vyhrazenou dobu nákupů pro seniory. Ti nyní mohou v prodejnách potravin nerušeně nakupovat od 8 do 10 hodin, ale podle vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by i v této oblasti mohlo dojít k uvolnění.

Ministr Vojtěch dříve hovořil v souvislosti se zrušením vymezené doby o začátku června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám