Hlavní obsah

Vláda obcím na Plzeňsku stanovisko armády k Líním neřekla, slíbila studii

Ani urgence nezabraly. Vláda doteď neprozradila, zda armáda potřebuje letiště v Líních u Plzně jako záložní, či nikoliv. Právě tady by mohla vyrůst obří továrna na výrobu baterií do elektroaut, o kterou má zájem koncern Volkswagen. Stanovisko přitom žádali plzeňský hejtman i primátor, podmiňovali tím případnou podporu gigafactory. Po jednání s Fialou už tak radikální nejsou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér ČR Petr Fiala

Článek

Projekt gigafactory posvětila minulý týden vláda a označila ho za klíčovou investici pro Českou republiku. Ve čtvrtek se kvůli němu sešel premiér Petr Fiala (ODS) se zástupci kraje a města. „Gigafactory je obrovská příležitost, kterou bychom se měli snažit využít,“ sdělil na brífinku Fiala.

Dále řekl, že vnímají obavy a připomínky občanů z Plzeňského kraje i dotčených obcí. Proto se na čtvrteční schůzce zúčastněné strany dohodly, že budou pracovat na odstranění obav i námitek. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že kvůli tomu vznikne rozsáhlá studie, která zahrne veškeré dopady projektu na život v kraji.

Ke stanoviskům armády se vláda opět nevyjádřila. Její mluvčí Václav Smolka později v SMS napsal, že k odtajnění zprávy nemůže dojít. „Materiál je navázán na obranné dokumenty v různém stupni utajení. Vláda ale bude hledat jiné vhodné lokality,“ uvedl.

Podle dřívějších informací ČTK s odkazem na dobře informovaný zdroj armáda dala stanovisko, že letiště potřebuje.

Studii vítají

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) uvítal dopadovou studii. „Bez ní nemůžeme činit další kroky. Co se týče stanoviska armády, nedozvěděli jsme se ho. Ale pan premiér nás ujistil, že vláda by neudělala žádné rozhodnutí, které by ohrozilo obranyschopnost České republiky. To mi přijde dostačující,“ zhodnotil.

Podobně se vyjádřil technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). „Očekáváme podrobnější analýzu dopadů na region. Nebudeme se rozhodovat na základě informací, které prosakují skrze média, ale budeme mít jasná data,“ sdělil.

Starostové dotčených obcí jsou rádi, že vláda vyslyšela jejich prosbu. Tvrdí, že po rozsáhlé studii volají už měsíce. „Konečně po skoro půl roce někdo náš požadavek splní. To samozřejmě vítáme. Budeme ovšem žádat kvalitní studii, nic povrchního jako doteď, kdy levá ruka neví, co dělá pravá,“ zdůraznil starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Líně jako Žatec či Holešov? Letiště ustoupila velkolepým plánům a nakonec zela prázdnotou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám