Hlavní obsah

Vláda má problém. Její voliči nemusí vůbec přijít k volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochota jít k volbám podle průzkumů veřejného mínění klesá. Odborníci to vysvětlují zklamáním voličů z politiky vládní koalice a opozice, která nepředkládá alternativní řešení. Vedle tradičních „nevoličů“ by tak volby vynechali i někteří voliči středoví, tedy bývalý tábor vládních stran ODS, TOP 09, STAN, lidovců a Pirátů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a předseda středočeské ODS Jan Skopeček

Článek

„Myslím, že zklamání středových voličů je časté. Jsou to voliči, kterým se nelíbilo zadlužování státu za vlády ANO a ČSSD (nyní SOCDEM) a kteří volili strany vládní koalice, protože čekali, že dojde k zásadním reformám státu, které slibovaly,“ míní politolog Jan Bureš.

„Změny, které vláda udělala, jsou kosmetické, nejsou to žádné hluboké reformy,“ dodal Bureš.

Lidem podle něj chybí řešení, které by zabránilo Česku vydat se cestou řeckého scénáře, tedy k bankrotu země. Zklamané jsou všechny skupiny společnosti.

Schillerová: Když nás lidi zvolí, vrátíme EET. A modernější

PoliTalk

„Volit už nechtějí nejen ti, kteří na všechno a všechny nadávají. Volby odrazují i vzdělané nebo příslušníky střední a vyšší střední třídy,“ dodal.

Slib vlády, že bude ve výdajích státu spořit, se podle politologa projevil pouze vyšší daňovou zátěží. Kýžené změny ve společnosti nenastaly.

„Lidem vadí, že nikdo na politické scéně neřeší reformu vzdělávání, důchodového systému, zdravotnictví. Ať se podíváte do jakékoliv sféry státu, tak Česká republika zaostává a začíná mít vážné problémy,“ uzavřel Bureš.

Katastrof a špatných zpráv je tolik, že začal klesat zájem lidí o veřejné dění
Lukáš Valeš, politolog

Bývalí voliči vládních stran postrádají na politickém poli alternativu.

„Vláda je zklamala a opozici nevěří. Projevuje se i obecné znechucení lidí z politiky a toho, že se děje mnoho věcí, které ani nemohou ovlivnit. Katastrof a špatných zpráv je tolik, že začal klesat zájem lidí o veřejné dění,“ uvedl politolog Lukáš Valeš.

Prostor pro novou stranu?

Podle něj se nyní otevírá prostor pro vznik nové strany. Hovoří se o tom, že může vzniknout z nového spolku pardubického hejtmana Martina Netolického (SOCDEM) Hlas samospráv. Valeš míní, že tahle cesta by se mohla vyplatit.

„Starostové Víta Rakušana přestali hájit zájmy obcí a měst, hodili je přes palubu, protože vládní konsolidační balíček bude stát samosprávy deset miliard,“ přiznal Valeš.

„A mnoho starostů je teď naštvaných a hledají nové triko. Stejně tak Netolický ví, že kandidovat za SOCDEM by byla sebevražda,“ předpokládá Valeš.

Volili Babiše, nepovedlo se to. Volili vládu, také se to nepovedlo. Hodně domácností netuší, koho volit
Lukáš Valeš, politolog

Český volič bude však podle politologa předtím, než dá další straně svou důvěru, značně váhat. „Volil Babiše, nepovedlo se to. Volil vládu, také se to nepovedlo. Určitě bude váhat. Hodně domácností netuší, koho volit,“ míní.

Na polevující ochotu jít k volbám upozornil poslední průzkum agentury Median. Chuť zúčastnit se voleb od prosince klesla o čtyři procentní body na 64,5 procenta. Určitě by se voleb zúčastnilo 51 procent respondentů, dalších 13,5 procenta účast zvažuje.

Data sbíral Median od poloviny ledna do začátku února, do průzkumu zapojil přes tisíc respondentů.

Na možný pokles aktivních voličů však upozornila nedávno i agentura STEM. Tvrdí, že stabilních voličů je v tuzemsku 44 procent, nevoličů pak 22 procent. Zbývajících 34 procent voličů jsou nerozhodnutí.

Anketa

Šli byste k volbám?
Ano
81,1 %
Ne
18,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12929 čtenářů.

Vlna hněvu vládu nesmete, míní experti

Domácí

Reklama

Související články

Volby by drtivě vyhrálo ANO

Volební průzkumy stále s přehledem ovládá hnutí ANO, nejinak tomu je i v listopadovém volebním modelu agentury Median, který ANO přiřkl 34,5 procenta hlasů....

Výběr článků

Načítám