Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO. Pětikoalice by na většinu nedosáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem voleb by se v prosinci stalo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. ODS by získala 13 procent, Piráti 10,5 a SPD 9 procent. Hnutí STAN volební model společnosti Median přisoudil podporu 6,5 procenta a TOP 09 rovných 6 procent.

Článek

SOCDEM a komunisté by získali shodně 4,5 procenta. Lidovci, hnutí PRO a Přísaha by měli podle modelu podporu 2,5 procenta. V průzkumu figurují ještě Zelení se ziskem 1,5 procenta.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO získalo 87 křesel, ODS by měla 33 mandátů, Piráti 27 a SPD 23. STAN a TOP 09 by shodně zastupovalo 15 poslanců.

Foto: Novinky

Předpokládaný zisk mandátů

„Současná vládní koalice by si připsala 90 poslaneckých mandátů. Jejich zisky ovšem nezohledňují případné předvolební spojení stran. Rozložení mandátů by se proti listopadu nijak nezměnilo,“ uvedla agentura s tím, že ANO by mělo většinu při spojení s kteroukoliv stranou.

ANO se podle agentury daří oslovovat seniory. Ve věkové kategorii nad 65 let by hnutí volila téměř polovina účastníků voleb. Nejsilnější podporu má i u všech vzdělanostních skupin včetně vysokoškoláků i u všech skupin obyvatel dle socioekonomického statusu.

„Jedinou výjimkou jsou studenti, u kterých mělo ovšem v prosinci ANO téměř nulovou podporu,“ konstatoval Median.

ODS oslovuje podnikatele a vysokopříjmové zaměstnance, Piráti studenty a mladé do 34 let.

Voliči ANO a SPD jsou nejpřesvědčenější

ANO má podle průzkumu nejpevnější voličskou základnu. „Tři čtvrtiny (76 procent) jeho voličů jsou si jisté svou účastí u voleb a nezvažují jinou stranu. Velmi rozhodnuté voliče má také SPD. Tři z pěti (63 %) se k volbám chystají a jinou stranu nezvažují,“ připomněl Median.

V případě Pirátů a ODS si je jejich volbou jistá více než polovina voličů.

Volební potenciál, jenž zahrnuje hypotetický zisk od všech voličů, kteří ho plánují volit a nevylučují účast ve volbách, je v případě ANO na úrovni 39,5 procenta. ODS by dosáhla na 20,5 procenta, Piráti 18,5 procenta a SPD na 12 procent. Hnutí STAN by mohlo oslovit až 16 procent lidí, TOP 09 13 procent. Potenciál KSČM je podle modelu na úrovni 10 procent, v případě SOCDEM je to 9 procent.

Volební účast by podle modelu dosáhla 56 procent. Dalších 12,5 procenta účast zvažuje.

Průzkum proběhl od 29. listopadu do 30. prosince a zapojilo se do něj 988 respondentů.

Fiala: Nehraju na to, aby mi lidé zatleskali

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám