Hlavní obsah

Volby by drtivě vyhrálo ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební průzkumy stále s přehledem ovládá hnutí ANO, nejinak tomu je i v listopadovém volebním modelu agentury Median, který ANO přiřkl 34,5 procenta hlasů. Druhá ODS by získala 15,5 procenta. Na třetí místo se vrátili Piráti s 11 procenty hlasů. SPD by získala 8,5 procenta.

Článek

Do Poslanecké sněmovny by se ještě podle volebního modelu dostaly strany STAN (6,5 procenta) a TOP 09 (5,5 procenta), uvádí volební model, který ve čtvrtek zveřejnil Median.

„Preference opozičních stran v listopadu spíše stagnovaly, zatímco vládní strany si mírně polepšily. Podobný vývoj jsme v listopadu pozorovali i v předchozích letech. Hypoteticky může jít o vliv oslav výročí 17. listopadu,“ uvedli autoři průzkumu.

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny zůstali v listopadu sociální demokraté (SOCDEM, dříve ČSSD), získali by 4,5 procenta, následují lidovci se čtyřmi procenty a komunisté s podporou 3,5 procenta hlasů. Podpora ostatních stran je v listopadovém modelu velmi nízká, uvedla agentura.

Upozornila také na to, že u stran, které se pohybují kolem pětiprocentní hranice, tedy u STAN, TOP 09, SOCDEM a KDU-ČSL, je její překonání nejisté. Statistická odchylka činí půl procentního bodu u malých stran a až 3,5 procentního bodu u největších stran.

Ochota zúčastnit se sněmovních voleb oproti říjnu nepatrně vzrostla, voleb by se zúčastnilo 69 procent dotázaných, určitě by k volbám přišlo 55,5 procenta, dalších 13,5 procenta účast zvažuje. Naopak k volbám by určitě nešla čtvrtina lidí, šest procent uvedlo, že by spíše nešlo. Volební účast ve volbách v říjnu 2021 byla 65,43 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 11. do 30. listopadu a zúčastnilo se ho 1024 lidí starších 18 let.

Volební průzkum: První ANO, pak dlouho nikdo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám