Hlavní obsah

Akce, testy, respirátory. Vláda projednává další rozvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco od čtvrtka 10. února skončí povinnost prokazovat se covidovými certifikáty při vstupu do restaurací nebo na akce, od 19. února by se mohl zvýšit i limit účastníků na hromadných akcích na 500, navýší se také kapacita dalších akcí. Vyplývá to z návrhu, který ve středu projednává vláda.

Foto: Universidad De Chile, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně se hromadných akcí může účastnit nejvýše 1000 sedících diváků. Limit pro ostatní akce, včetně volnočasových aktivit pro děti, je pak stanoven na 100 lidí. Toto opatření bude platit i po čtvrtečním ukončení povinnosti prokazování se certifikáty, nejdéle však do pátku 18. února.

Hospody už certifikáty nekontrolují

Domácí

Od 19. února se maximální počet účastníků akcí zvýší z dosavadní stovky na 500.

V případě sedících diváků na kulturních a sportovních akcích dosud bylo povoleno 1000 účastníků. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) však vláda začne od stejného data zohledňovat kapacitu prostorů pro pořádání akcí. Místa, která pojmou více než tisícovku diváků, budou moci nad toho číslo zaplnit nově padesát procent zbylé kapacity.

Podmínky pro sedící diváky se týkají například uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí. Ostatními hromadnými akcemi jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo slavnosti.

Plošné testování neskončí všude

K pátku 18. února taktéž skončí povinné plošné testování ve firmách. Kabinet nicméně ve středu rozhodl, že výjimkou budou některá zdravotnická a sociální zařízení. Zde plošné testování na covid bude pokračovat i nadále, a to jen pro lidi, kteří nemoc neprodělali a nejsou očkovaní.

Současně tato zařízení nebudou moci od 19. února využívat u svých zaměstnanců pracovní karantény.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v posledních týdnech postupně uvolňuje covidové restrikce, lze tak očekávat, že většina z těch dosavadních brzy skončí. Naopak zachována téměř jistě zůstane povinnost nosit ochranu dýchacích cest, tedy roušek a respirátorů, ve vnitřních prostorech a v MHD.

Reklama

Související témata:

Související články

Hospody už certifikáty nekontrolují

Restaurace a kavárny v Česku až na výjimky přestaly kontrolovat certifikáty o očkování nebo prodělání covidu, jež lidé nejčastěji ukazují v mobilní aplikaci...

Výběr článků

Načítám