Hlavní obsah

Certifikáty končí, co teď bude s Tečkou? Ministerstvo ji chce zachovat

Ačkoliv od 9. února skončí povinnost prokazovat se covidovými certifikáty při vstupu do restaurací či na nejrůznější akce, aplikace Tečka, která k tomuto účelu primárně sloužila, bude fungovat i nadále. Ministerstvo ji chce nechat v provozu kvůli cestování do zahraničí i nejasnému vývoji pandemie v budoucnu.

Foto: Novinky

Certifikáty v aplikaci Tečka už se nezobrazují podle platnosti zeleně a červeně, ale pouze modře.

Článek

„Tečka se bude používat dál. Budeme chtít systém udržet. Lidé se sice už nebudou prokazovat na služby, ale budou tak muset činit při cestování do zahraničí,“ řekl Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Očkovací certifikáty ještě stále vyžaduje řada zahraničních zemí pro vstup na své území nebo pro využití tamních služeb. Někteří provozovatelé či instituce v zahraničí navíc odmítají akceptovat papírové certifikáty, které jsou snáz zfalšovatelné než digitální kód.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

Ponechání Tečky v provozu je podle Jakoba na místě i kvůli možnému návratu epidemie covidu v podzimních měsících. To platí i pro sesterskou čTečku, která slouží provozovatelům ke čtení certifikátů z Tečky.

Tečku tak s největší pravděpodobností nestihne stejný osud jako jinou covidovou aplikaci, a to eRoušku, která měla pomáhat v trasování rizikových kontaktů. Aplikace prostřednictvím technologie Bluetooth snímala okolní telefony a v případě potvrzení nákazy u držitele některého z nich upozornila svého majitele na rizikový kontakt.

Aplikace eRouška se vrátí, plánuje budoucí vláda

Software

Její éru ministerstvo zdravotnictví ukončilo v listopadu loňského roku, protože již nebyla potřebná vzhledem k proočkovanosti a dalším nástrojům pro zvládání epidemie. Současná koalice ale ještě před převzetím vlády avizovala, že by eRoušku opět obnovila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám