Hlavní obsah

Velikonoce jsou za dveřmi. Trhy začínají už tuto sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V sobotu se otevřou velikonoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Stánkaři návštěvníkům nabídnou například různé druhy kraslic, pomlázky či keramiku. Trhy potrvají do 16. dubna.

Foto: Petr Horník, Právo

Přípravy na sobotní otevření velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze. Náměstí bude dominovat čtyři metry vysoký zajíc.

Článek

„Jsme vděční, že po náročné covidové době můžeme opět ve spolupráci s městem připravit další velikonoční trhy,“ uvedl předseda představenstva společnosti Taiko Libor Votruba. Dodal, že je to důležité také pro prodejce, kteří se díky trhům po covidové době mohou lépe postavit na nohy a opět podnikat. Velikonoční trhy se kvůli pandemii covidu-19 v letech 2020 a 2021 nekonaly.

Na Staroměstském náměstí návštěvníci najdou 71 prodejních stánků, na Václavském náměstí jich bude 24. Stánky budou ozdobené proutím s květy nebo zelenými girlandami.

Na menším pódiu Staroměstského náměstí bude každý den program od 16:00 do 19:00 hodin, který nabídne například umělecké a folklorní soubory nebo tvořivé dětské dílny. Ty mohou zájemci navštívit vždy o víkendech od 11:00 do 15:00 hodin a o Velikonočním pondělí.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Žlutá, zelená a oranžová

Nabídku kromě velikonočního zboží doplní stánky s občerstvením, jako jsou velikonoční pečivo, klobásy, vegetariánský hot dog nebo zelené pivo. Veškeré občerstvení bude podáváno ve zcela kompostovatelném nádobí. Stánky najdou lidé také na náměstí Republiky, kde jich je připraveno 19.

Prostor Staroměstského náměstí ozdobí čtyři metry vysoký velikonoční zajíc s kraslicemi nebo bohatě nazdobená bříza. Mezi barvami bude dominovat zelená, žlutá a oranžová, dekoratéři na výzdobu použili přes 1300 metrů proutí a girland, 12.500 květin nebo 1750 vajec.

Velikonoční trhy proběhnou i v dalších krajských městech. V Plzni začnou ve čtvrtek 30. března, v Brně a Liberci 31. března a v Karlových Varech 5. dubna.

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám