Hlavní obsah

Vaňková vysvětlovala, že si bílý prášek nevybavuje. Podporu má dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) v pondělí večer vysvětlovala okolnosti vzniku fotografie, na které jí neznámá osoba nabízí bílý prášek, svým spolustraníkům i vedení brněnské TOP 09, která s ODS byla na jedné kandidátce v komunálních volbách. Výsledkem jednání byla jednomyslná podpora primátorce i jejímu náměstkovi Robertu Kerndlovi (ODS), který je na snímku také zachycen.

Vyjádření brněnské primátorky Markéty Vaňkové a náměstka Roberta Kerndla k drogové kauze VaňkovéVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Vaňková dorazila na jednání oblastní rady ODS a klubu zastupitelů po boku svého náměstka, mezi čekajícími novináři prošla beze slova. Po takřka třech hodinách oznámil Kerndl výsledek jednání. „Oblastní rada a klub zastupitelů berou na vědomí vysvětlení od Markéty Vaňkové i Roberta Kerndla. Vysvětlení je dostatečné a oběma je vyslovena podpora. Nedoporučujeme jejich rezignaci,“ přečetl náměstek usnesení. Předsedou oblastní rady je přitom sám Kerndl, místopředsedkyní je Vaňková.

Vaňková své vysvětlování nechtěla nijak rozebírat. „Jednomyslné podpory si velmi vážím. Ve středu nás čekají další jednání s našimi koaličními partnery. Do té doby se nebudeme dál vyjadřovat,“ stroze odvětila na dotazy.

Sdílnější byl radní a předseda brněnské TOP 09 Tomáš Aberl. „Paní primátorka nám řekla, jak se k tomu staví. Pro nás bylo její vysvětlení zcela dostatečné a za paní primátorkou stojíme. Řekla nám, že si konkrétní situaci nevybavuje, ale neví, jestli ta fotka byla, nebo nebyla upravena. Pro nás je důležité, že odvádí svoji práci,“ konstatoval.

Předseda brněnské TOP 09 Tomáš Aberl ke kauze primátorky VaňkovéVideo: Petr Kozelka, Právo

Zda to nakonec samotné Vaňkové nebo ODS nebudou chtít spočítat voliči, radní netuší. „Šla s kůží na trh. Pokud voliči usoudí, že ji kvůli tomu nebudou volit, tak to už je na nich. Z mého pohledu je ale daleko důležitější, že koalice odvádí svou práci. Politik by měl jít jistě příkladem, měl by také nést následky. A to ona nese, je teď na ní velký tlak v médiích i na sociálních sítích,“ dodal Aberl.

Fotografie Vaňkové, na níž je zachycen i její náměstek a spolustraník Robert Kerndl, se objevila na sociálních sítích minulou neděli. Oba dva aktéři snímku jej nejprve označili za fotomontáž, Vaňková ale o den později přiznala na televizi Nova, že je možné, že událost se mohla stát. Na přesné okolnosti vzniku snímku si ale ani Vaňková, ani Kerndl prý nepamatují. Prý snad narazili v centru na „skupinu mladých, veselých lidí“.

Brněnská primátorka Vaňková se drží, reptají jen lidovci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám