Hlavní obsah

Brněnská primátorka Vaňková se drží, reptají jen lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdvižení nejen na brněnské politické scéně vyvolala fotografie zachycující primátorku Markétu Vaňkovou s jejím náměstkem Robertem Kerndlem (oba ODS), kterým někdo podává ruličku a bílý prášek. Rezignovat se však kvůli podezření, že užili kokain, nechystají.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Primátorka Brna Markéta Vaňková

Článek

Lidovecký radní Filip Chvátal Právu řekl, že jej věc znepokojila. „Budeme chtít vysvětlení ze strany našeho koaličního partnera. Předpokládám, že se všichni sejdeme na společném jednání. ODS se k tomu musí nějak postavit, zatím je tam pro nás víc otázek než odpovědí. A hlavní otázkou je, co přesně se ten večer stalo a co se stalo po tom setkání,“ řekl Chvátal.

„Mám v plánu si s paní primátorkou na to téma osobně popovídat, chtěl bych vědět, jaký ona má na to názor, aby mi řekla svůj úhel pohledu. Do té doby nemám na základě jedné fotografie co komentovat,“ řekl radní Tomáš Aberl (TOP 09).

Žádný důvod k rezignaci neviděl další z koaličních radních Jiří Oliva (ČSSD Vaši starostové). První náměstek primátorky a šéf brněnského ANO René Černý si chtěl situaci ujasnit, ale bez podrobnějších informací se nechtěl vyjadřovat.

Vaňková a Kerndl nejprve snímek označili za fotomontáž. Právo se na fotku dotazovalo obou aktérů už v neděli večer, kdy snímek začal kolovat po sociálních sítích. Oba rozhořčeně jakoukoli souvislost s drogami popřeli. „Jedná se o fotomontáž a tento styl politického boje považuji za nevhodný a nechutný,“ napsala v neděli primátorka. „Klasická fotomontáž,“ ohradil se podobným způsobem Kerndl. „Je to nechutný, nechutná fotomontáž,“ dodal.

Hollan z Žít Brno: Je to nejlidštější věc, kterou kdy primátorka Vaňková udělala

Domácí

Nepamatuje si

O den později při rozhovoru na televizi Nova už Vaňková mluvila jinak. Už si nebyla jistá, že by šlo o podvrženou fotku, možná by prý mohla pocházet z náhodného setkání v ulicích Brna před dvěma nebo třemi lety.

„Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut,“ řekla Vaňková.

Jaká látka je na fotce, Vaňková prý neví. S tvrdými drogami podle svých slov zkušenosti nemá. Televizi Nova řekla, že si dá občas skleničku vína či piva nebo legální přípravky z konopí.

Brněnská primátorka je připravena rezignovat. Neumí vysvětlit fotku s bílým práškem

Domácí

„Pokud kolegové z brněnské radnice dospějí k závěru, že tato fotografie nebo tato situace, kterou jsem popsala, je důvod, abych rezignovala na funkci primátorky, tak tak učiním,“ odpověděla na otázku, zdali by vyvodila důsledky, kdyby se prokázala pravost fotografie.

Po rozhovoru, kde Vaňková popsala situaci poněkud jinak, než jak tvrdila v neděli, Právo znovu oba politiky oslovilo s dotazem, zda nechtějí svá jasná stanoviska korigovat.

„Předpokládám, že jasnou korekci s vysvětlením jsem provedla právě ve zmiňovaném rozhovoru. Jednoduše – v době, kdy jsem vám odpovídala, jsem byla stoprocentně přesvědčena, že fotografie je fotomontáž,“ napsala Vaňková.

Podobně reagoval Kerndl. „Když jsme spolu v neděli mluvili, byl jsem naprosto přesvědčen, že jde o fotomontáž, ale pozdě večer jsem obdržel zprávu, na základě které jsem si vzpomněl na situaci, kterou ve svém vyjádření popsala Markéta Vaňková. Došlo k tomu před dvěma nebo třemi lety a bylo to v pozdních nočních hodinách. Proto mě vůbec nenapadlo, že foto na sociálních sítích muže mít souvislost s tímto ojedinělým náhodným setkáním,“ řekl.

Na žádost o rozhovor pak už Vaňková ani Kerndl nereagovali. Brněnská ODS by mohla celou věc probrat v pondělí, kdy se schází oblastní rada strany a zastupitelé společného magistrátního klubu ODS a TOP 09.

KOMENTÁŘ: Primátorka, kokain a česká drogová schizofrenie

Komentáře

Koalice: 42 z 55 hlasů

Na brněnském magistrátu vládne koalice společného uskupení ODS a TOP 09, hnutí ANO, společné kandidátky KDU-ČSL a STAN doplněné o ČSSD Vaši starostové.

Foto: Twitter/Jan Werewolf

Primátorka Brna Markéta Vaňková s podezřelým bílým práškem

Původně měli být v koalici ještě piráti, ti ale nakonec na poslední chvíli od dohody odstoupili poté, co na magistrátu provedla razii Národní centrála proti organizovanému zločinu, přičemž jedním z cílů byla i kancelář bývalého náměstka primátorky a nynějšího ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Široká koalice má pohodlnou většinu 42 z 55 zastupitelů. V opozici zůstali piráti, SPD s Trikolorou a Moravany a také zelení s Žít Brno.

Primátorka Brna Vaňková: Říkala jsem, že to nemůže dopadnout špatně

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám