Hlavní obsah

Válek chce obnovit výrobu penicilinu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví podle svého šéfa Vlastimila Válka (TOP 09) jedná o obnovení výroby nedostatkového penicilinu v České republice. V nedělním diskusním pořadu na ČT uvedl, že začít by se mohlo během roku a půl.

Foto: Profimedia.cz

Penicilin (ilustrační foto)

Článek

„Je třeba zajistit výrobu v České republice, minimálně u léků, které se tu berou ve velkém množství a v zahraničí tomu tak není. Příkladem je penicilin,“ přiblížil v nedělních Otázkách Václava Moravce Válek s tím, že resort o tom vede jednání.

„Pevně věřím, že v průběhu příštího roku budu moci informovat pana premiéra, ministra průmyslu a obchodu a vládu o tom, že jednání byla úspěšná a že během roku, roku a půl se tu spustí výroba těchto léků,“ doplnil ministr zdravotnictví.

O nedostatku některých léků se hovoří měsíce. Problém byl či stále je například s penicilinovými antibiotiky, sirupy pro děti či inzuliny. Válek kvůli tomu čelí opakovaně tvrdé kritice, zejména od sněmovní opozice. Brání se tím, že problém s nedostatkem léčiv se netýká pouze Česka, ale je to problém celoevropský, léčiva prý chybí také v USA. Před zhruba dvěma týdny navíc ministr uvedl, že antibiotika jsou, ale problémem je nerovnoměrné rozložení mezi lékárnami.

Válek: Antibiotika jsou, ale ne všude. Penicilin dorazí v pondělí

Domácí

Ministerstvo jedná o obnovení výroby nedostatkového penicilinu primárně s držiteli licencí na výrobu těchto léků. „Podle mého názoru probíhají extrémně úspěšná jednání s několika držiteli licencí a s několika místy, kde jsou výrobní kapacity, které by bylo možné spustit,“ přiblížil dále Válek.

Zda by již Češi mohli příští rok na podzim, kdy každoročně začíná období respiračních onemocnění, užívat v tuzemsku vyrobená antibiotika, o tom nechtěl příliš spekulovat.

„Uděláme maximum pro to, abychom dostali výrobu do České republiky,“ reagoval neurčitě na přímý dotaz moderátora, s tím, že první informace sdělí vládě, až následně veřejnosti.

Zajištění výroby přímo v ČR považuje Válek za řešení jedné z příčin nedostupnosti léků. „Bude to znamenat částečnou soběstačnost. Byť by byla částečná, to samozřejmě obrovsky pomůže. (…) Penicilin je obrovský problém, pokud chybí takto dlouhodobě,“ uvedla k tomu v ČT poslankyně Iveta Štefanová (SPD). Lékaři podle ní musí pak sahat k jiným širokospektrým antibiotikům, která zhoršují riziko vzniku odolných kmenů bakterií.

Zrušení navýšení přesčasů lékařů?

Válek zároveň v souvislosti s nedávno schváleným navýšením přesčasové práce lékařů řekl, že se připravuje ve spolupráci s poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložení do Sněmovny novely zákoníku práce, která by navýšení přesčasů zrušila a vrátila do původního stavu.

Podle Válka je změna projednaná i s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Právě poslanec Kaňkovský byl tím, kdo předložil pozměňovací návrh, který změnu maximálního objemu dobrovolné přesčasové práce z 416 na 832 hodin do zákoníku vložil.

„Jednáme i o výjimce pro zachování 24hodinových směn, protože to je větší problém,“ řekl Válek v ČT. V nemocnicích bude od října podle zákoníku práce možné plánovat pouze 12hodinové směny, potom bude muset mít lékař nejméně 11 hodin nepřetržitého odpočinku. Už v týdnu potvrdil i premiér Petr Fiala (ODS), že ČR o výjimce na 24hodinové směny s Evropskou komisí jedná.

Pafko: Zdvojnásobení přesčasů není rozumné

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám