Hlavní obsah

Vakcínu AstraZeneca dostalo v Česku asi 300 tisíc lidí. O její účinnosti se diskutuje

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se zatím naočkovalo 6,5 milionu dávek vakcín proti koronaviru, přičemž ukončené očkování už má přes dva miliony lidí. Nejrozšířenější je látka od firem Pfizer/BioNTech, zhruba 300 tisíc lidí ale dostalo také vakcínu AstraZeneca, o níž se v zahraničí ve vztahu k účinnosti proti mutacím dlouhodobě diskutuje.

Foto: Ann Wang, Reuters

Vakcína proti koronaviru od firmy AstraZeneca

Článek

V České republice bylo od začátku očkování vloni v prosinci doposud aplikováno 4,4 milionu prvních dávek a 2 miliony druhých dávek.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

Drtivá většina lidí dostala vakcínu Pfizer/BioNTech, té se naočkovalo 5,2 milionu dávek. Druhou nejrozšířenější vakcínou, i když s výrazným odstupem, je AstraZeneca s 632 tisíci dávkami, což odpovídá asi 300 tisícům lidí.

Moderny se naočkovalo 578 tisíc dávek a jednodávkovou vakcínu od americké společnosti Johnson and Johnson dostalo 66 tisíc lidí. Všechny zbylé vakcíny jsou dvoudávkové.

Velký přehled vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Nejvyšší ochranu by měly poskytovat moderní mRNA vakcíny, tedy Pfizer a Moderna, jejichž účinnost se pohybuje okolo 94 procent.

Účinnost vektorové vakcíny AstraZeneca, u které je interval aplikace první a druhé dávky tři měsíce, se pohybuje mezi 76 a 82 procenty. Nejnižší účinnost pak hlásí jednodávkový Johnson and Johnson, a to 66 procent.

Zástupce EMA: Vakcína AstraZeneca by se neměla dávat ani lidem starším 60 let

Koronavirus

Nejdiskutovanější je téměř od svého schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA) právě AstraZeneca, kterou v Česku očkují praktičtí lékaři. Odborníci se přou o to, zda je účinná proti nově objeveným, nakažlivějším mutacím.

Jasno není ani v tom, pro které věkové skupiny obyvatel ji používat. Některé země tuto vakcínu odmítají dávat starším občanům, některé dokonce od jejího používání upustily.

Například Německo či Švýcarsko odmítaly tuto vakcínu dávat lidem nad 55 let, protože z klinických studiích bylo zastoupeno málo lidí spadajících do těchto věkových skupin.

Podle místopředsedkyně výboru České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové navíc už pravděpodobně Evropská unie nebude do budoucna centrálně AstraZeneku nakupovat.

Zatím posledním problémem, který možná i souvisí s AstraZenekou, jsou data od anglického úřadu Public Health England (PHE).

Podle něj byla třetina zemřelých Britů nakažených indickou mutací kompletně naočkovaná. Ve Velké Británii přitom dostalo 70 procent populace právě AstraZeneku. Podle úřadu panuje nejistota ohledně rozsahu účinnosti vakcíny po dvou dávkách.

Třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována

Evropa

Imunolog Václav Hořejší z Akademie věd ČR ale upozornil na to, že ačkoliv je udávaná účinnost vakcín rozdílná, vakcíny tedy poskytují různou ochranu před samotným nakažením, proti závažným průběhům a případnému úmrtí chrání všechny v poměrně vysokém procentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám