Hlavní obsah

V Terezíně se zřítila další část Žižkových kasáren

V Terezíně na Litoměřicku se před deseti dny zřítila další část Žižkových kasáren. Část vnitřní ochozí chodby kolem budovy spadla loni v červnu, předtím se zhroutila střecha. Kasárny jsou kvůli havarijnímu stavu dlouhodobě uzavřené.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

V Terezíně na Litoměřicku se zřítila další část Žižkových kasáren (snímek z 24. ledna 2023).

Článek

Město teď bude pracovat na zajištění odborného odhadu na opravu střechy, která by zchátralou památku stabilizovala. Projektová dokumentace by mohla být hotová letos, oprava by zřejmě začala příští rok. V úterý to řekli starosta René Tomášek a hejtman Jan Schiller (ANO). Doplnili, že ministerstvo pro místní rozvoj nedávno přislíbilo na celkovou rekonstrukci tři miliardy korun.

„My jsme teprve na začátku. Jeli jsme na jednání s tím, že pan ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) aktivoval pracovní skupinu, která kvůli opravě kasáren vznikla,“ řekl Tomášek.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

V Terezíně na Litoměřicku se zřítila další část Žižkových kasáren

Na záchranu a revitalizaci objektů v pevnostních městech v Terezíně a Josefově na Náchodsku bude podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj potřeba minimálně 4,7 miliardy korun. Peníze mají pocházet z různých zdrojů včetně evropských fondů, uvedlo už dřív ministerstvo. „Peníze budou rozděleny do několika etap. Peníze nepřijdou najednou, ale bude to třeba na pět, šest, osm let, to zatím nikdo nedokáže říct,“ dodal starosta.

Na jednání byl také hejtman, který řekl, že po opravě střechy zřejmě přijdou na řadu další schůzky. „Na nich se domluvíme na dalším postupu,“ řekl s tím, že zatím nebylo řečeno, jak chce ministerstvo peníze na rekonstrukci zajistit.

Pro obnovu objektů v pevnostních městech se v minulosti uvažovalo o využití peněz z Národního plánu obnovy (zhruba 600 milionů korun na opravu kasáren v Josefově a 700 milionů korun v Terezíně), ale z tohoto plánu sešlo, protože podle Bartoše nebylo možné naplnit kritéria potřebná k čerpání financí.

Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům. Mezi lety 1941 a 1945 nacisté internovali v terezínském ghettu 155 000 Židů z celé Evropy. Terezín poté využívala armáda. Poslední vojáci opustili Žižkovy kasárny na začátku 90. let 20. století. Od té doby jsou prázdné a chátrají.

Zchátralá kasárna v pevnosti Josefov čeká obnova za 1,2 miliardy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám