Hlavní obsah

Zchátralá kasárna v pevnosti Josefov čeká obnova za 1,2 miliardy

Po letech příslibů se bývalému pevnostnímu městu Josefov rýsuje první reálná finanční injekce. Alespoň s těmito slovy přijela přímo do Josefova ve středu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). V rámci národního programu obnovy (NPO) by se mělo v takzvaných čtvercových kasárnách proinvestovat 650 milionů korun. Náklady na celkovou obnovu se odhadují na 1,2 miliardy.

Zchátralá čtvercová kasárna v pevnosti Josefov čeká obnova. Potřeba je 1,2 miliardy korunVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Je nutné projekt udělat v etapách, aby bylo možné družit vícero finančních prostředků z různých dotačních programů,“ uvedla Dostálová s tím, že realizace části financované z NPO musí být dokončena do roku 2025.

První krok k vyřešení otázky, co s tímto obrovským areálem, již udělal také Královéhradecký kraj. Chátrající nemovitost hodlá převzít do své správy a vybudovat tam depozitáře krajských kulturních institucí, například muzeí. K dispozici tam je na 13 tisíc metrů čtverečních plochy. Již v srpnu krajští radní souhlasili s financováním zaměření objektu tak, aby mohla být zpracována projektová dokumentace.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prostory takzvaných čtvercových kasáren v Josefově už léta chátrají.

„Naším záměrem je převzít areál do vlastnictví a vybudovat tu depozit pro všechny naše kulturní příspěvkové organizace,“ potvrdil hejtman Martin Červíček (ODS) a poznamenal, že ale ani kraj, ani obce nejsou samy schopny ve střednědobém horizontu celý Josefov zachránit.

„Město Jaroměř má zhruba 350 milionů roční rozpočet. Investiční náklady na obnovu pevnosti, nejen těchto čtvercových kasáren, se odhadují na zhruba sedm miliard korun,“ podpořil jeho slova starosta Josef Horáček (bezp.).

Pevnost předmětem vědeckého výzkumu

Při přípravě obnovy unikátního pevnostního areálu by měla pomoci i práce studentů a pedagogů Univerzity Pardubice. Studenti památkových oborů její filozofické fakulty budou nově provádět terénní výzkum přímo v pevnosti.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prostory takzvaných čtvercových kasáren v Josefově už léta chátrají.

„Díky této spolupráci máme něco, co žádná jiná filozofická fakulta v republice nemá, a to je aplikovaný, reálný výzkum,“ řekl děkan fakulty Jiří Kubeš. Historici budou v Josefově dokumentovat objekt bývalé pevnostní nemocnice. Už v létě se pro vysokoškoláky uskutečnila v Josefově dílna, během níž si v praxi vyzkoušeli dokumentaci objektů pomocí papíru, tužky a měřičských potřeb, a také pokročilého snímání s využitím moderních technologií. Zároveň poznali základy dendrochronologie a tradičních řemesel.

Josefov byl původně Ples

Pevnostní město bylo na příkaz císaře Josefa II. vybudováno v 80. až 90. letech 18. století. Původně se město jmenovalo Ples a na Josefov se na počest jeho zakladatele přejmenovalo roku 1793. V roce 1948 se stalo součástí města Jaroměř, od roku 1971 je městskou památkovou rezervací. Významnou evropskou lokalitu tvoří také rozsáhlý systém podzemních chodeb pod pevností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám