Hlavní obsah

V sobotu Dny NATO navštívilo sto tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní program Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 100 tisíc lidí. Médiím to sdělili organizátoři akce.

Dny NATO IIVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

To, že návštěvnost prvního dne letošních Dnů NATO bude vysoká, předpovídal Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000, který akci organizuje, ještě před oznámením odhadu počtu návštěvníků od Policie ČR.

„Můžeme to přičítat jednak po mnoha letech babímu létu a také atraktivnímu programu,“ poukázal. Upozornil, že program dynamických i statických ukázek byl tradičně na evropské úrovni. „Jsou tady letos k vidění věci, které, ne že v České republice, ale ani v okolních zemích k vidění ještě nebyly,“ poukázal.

Pavlačík potvrdil, že zájem ho těší, protože akci dělá právě kvůli návštěvníkům. „Kdyby areál byl za dnešních podmínek poloprázdný, tak bychom si říkali, že něco není dobře,“ řekl a potvrdil, že letos bylo mezi diváky hodně obyvatel sousedního Polska.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

F-16 Tiger Demo Team z Polska. Dny NATO

To, zda to způsobil fakt, že právě Polsko bylo partnerskou zemí třiadvacátého ročníku Dnů NATO, si netroufal tvrdit.

„Polštinu v areálu slyšíte, ale to není zase něco úplně převratně nového, protože právě z jižního Polska k nám návštěvníci jezdívají pravidelně. I proto máme web vedle angličtiny také v polštině, víme, že Poláci tady jezdí, a my jsme za to rádi,“ nastínil předseda spolku Jagello 2000.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Let vrtulníků Mi-24/35V (vlevo) a Mi-171š na Dnech NATO

Pavlačík rovněž nezaznamenal, že by se dnes v souvislosti s největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě stala nějaká mimořádná událost nebo technický problém. Ať už uvnitř areálu, v rámci programu, anebo někde v širším okolí, dodal.

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR budou pokračovat také zítra. Podle Pavlačíka by měl být nedělní program stejný jako ten sobotní. „V tuto chvíli nemám informace o tom, že by tam byly jakékoliv změny, ještě to ale budeme řešit na dnešní vyhodnocovací a zítřejší ranní poradě,“ poznamenal.

V Mošnově začaly Dny NATO, okolní silnice praskají ve švech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám