Hlavní obsah

V Mošnově začaly Dny NATO, okolní silnice praskají ve švech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku v sobotu začala největší bezpečnostní přehlídka v Evropě: Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Na dvoudenní akci se představí vojenská, policejní či záchranářská technika 18 zemí, partnerskou zemí letošního ročníku je Polsko. Program odstartovalo v 8:45 vystoupení polské akrobatické skupiny Zelazny.

V sobotu začaly v Mošnově Dny NATO.Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

K vidění – ať už ve statických, nebo dynamických ukázkách – bude více než 90 letounů a tisíc kusů pozemní techniky. Podle Zbyňka Pavlačíka, předsedy spolku Jagello 2000, který akci organizuje, se Dny NATO konají po třiadvacáté. „Koncept ale zůstává stejný – nabídnout veřejnosti co nejširší škálu jednotek integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády,“ nastínil.

Program Dnů NATO počítá s několika premiérami i derniérami. Naposledy v Česku budou ve vzduchu k vidění například nadzvukové letouny Su-22 a Mig-29 patřící polskému letectvu, naopak poprvé budou mít lidé možnost vidět nové americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom v barvách české armády a premiéru na akci má i Portugalsko, které vystavuje dva letouny F-16.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO začaly

Foto: Pavel Karban, Právo

Na Dnech NATO představila své letouny také německá armáda.

Mezi nejatraktivnější vystoupení mají patřit letecké ukázky dvou akrobatických skupin, švýcarského PC-7 TEAMU, který se do Mošnova vrací po třech letech, a polské akrobatické skupiny Orlik. „Obě létají na turbovrtulových letounech, které mají vyšší manévrovatelnost,“ poukázal Pavlačík, který upozornil i na českou veřejnou premiéru polské elitní jednotky GROM, která se předvede společně se zásahovou jednotkou moravskoslezské policie.

ANALÝZA: Co víme a co nevíme o nákupu F-35

Domácí

Mošnov v obležení

Situaci na silnicích v okolí Mošnova monitoruje policie od rána. „Nejhorší situace je aktuálně ve směru od dálnice D1 a Studénky, kde se vytvořila zhruba sedmikilometrová kolona, je až k železničnímu mostu ve Studénce,“ sdělil v sobotu po 8. hodině Michal Tichý z policejní dopravní infolinky. Dodal, že kolony jsou i na silnicích vedoucích do Mošnova od Ostravy a Příbora. „Od Ostravy je asi čtyřkilometrová, od Příbora má jeden až dva kilometry,“ doplnil.

Speciální informační linka Policie ČR je na čísle +420 723 759 733 a v provozu je po oba víkendové dny od 7 do 18 hodin. Využít ji mohou nejen návštěvníci Dnů NATO, ale všichni řidiči, kterým policisté podají informace o objízdných trasách a dopravních komplikacích.

Anketa

Chystáte se o víkendu na Dny NATO?
Ano, určitě tam vyrazím.
15,5 %
Možná. Ještě uvidím.
2,7 %
Pravděpodobně ne.
4,3 %
Ne, tam nepůjdu.
77,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7279 čtenářů.

Budování obří armády pokračuje. Polsko podepsalo smlouvu o nákupu 486 raketometů HIMARS

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám