Hlavní obsah

„Jdu ke kamarádovi hrát hry.“ V ostravské základní škole stávkuje 98 procent zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní a mateřská škola Březinova v Ostravě-Zábřehu se v pondělí dětem neotevřela. Stávkuje zde totiž 98 procent zaměstnanců. Rodiče byli o stávce informováni mailem, informace škola vyvěsila na svůj web i facebookový profil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ve škole v pondělí stávkuje 98 procent zaměstnanců. Ilustrační snímek

Článek

Kolem školy se v pondělí kolem půl osmé ráno přece jenom pár dětí a rodičů objevilo. Ale spíše ze zvědavosti. „Šla jsem to raději zkontrolovat. Kdyby se třeba ještě rozhodli otevřít. No, nedá se nic dělat, dcerka jde se mnou dnes do práce. Já je na jednu stranu chápu, ale na druhou stranu to nám rodičům komplikuje život. Dcerka chodí teprve do druhé třídy a opravdu si nedovolím ji nechat bez dozoru. Je to číslo,“ svěřila se Právu třiatřicetiletá Hana, která pracuje jako účetní.

Kolem školy se potuloval i devítiletý Jakub. „Jdu ke kamarádovi. Jsme domluveni, že u něj budeme hrát hry. Jeho maminka má odpolední, tak nás dopoledne přihlídne. Odpoledne pak půjde Tomáš zase k nám,“ vysvětloval chlapec, který bydlí kousek od školy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Základní škola Březinova v nejlidnatější ostravské části Jih má v pondělí zcela zavřeno

Stávka zkomplikovala pracovní den i Lucii Šťastné, která má na základní škole syna ve čtvrté třídě. „Ten by to doma snad už zvládl sám, ale mám ještě tříletého kluka a školka je taky zavřená. Takže jsem si dnes musela vzít v práci dovolenou,“ popisovala žena, která pracuje jako kuchařka ve výchovném ústavu, který se také připojil k výstražné stávce ve školství.

„Takže dnes vlastně taky stávkuji,“ usmála se kuchařka.

Stávkový výbor zaměstnanců ostravské ZŠ a MŠ Březinova podpořil stávku a jejich důvody jsou identické se Stanoviskem Rady Asociace ředitelů základních škol ČR.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám