Hlavní obsah

V Novém Boru stávkovaly i tři úřednice z radnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebýt stávky, možná by řešily nějakou žádost o kácení dřevin, vydávaly by souhlas s nakládáním s nebezpečnými odpady nebo by se zabývaly žádostí o stavební povolení k vodnímu dílu.

Foto: Michael Polák, Právo

Ke stávce se v pondělí připojily také úřednice z odboru životního prostředí na radnici v Novém Boru na Českolipsku. Zleva Jitka Klásková, Jana Salačová a Věra Svobodová.

Článek

Jenže tři úřednice z odboru životního prostředí na radnici v severočeském Novém Boru Věra Svobodová, Jana Salačová a Jitka Klásková, se v pondělí po poledni na půl hodiny připojily k výstražné stávce.

Nikde ale neprotestovaly, zůstaly ve svých kancelářích, nevyřizovaly žádnou agendu, odpočívaly a prakticky si jen prodloužily polední přestávku. Dvě z nich jsou odborářky, ale ani jedna z nich nestávkovala jen proto, že by se to mělo.

„Pro mě je třeba důležité to odvětví školství a vzdělávání dětí. Záleží mi na tom, aby jim zůstaly ty možnosti, jaké tam mají dosud,“ řekla Právu úřednice Jana Salačová. „Mě zase trápí, že kvůli vládnímu balíčku a plánované důchodové reformě mohou být nejvíc biti lidé s dětmi. Nižší střední třída a pracující odnášejí tu krizi nejvíc,“ přidala svůj postoj Věra Salačová. „A u důchodové reformy mi připadá nefér, že lidé, kteří počítali, že půjdou do předčasného důchodu, tak jim to změnili na poslední chvíli, když už často byli domluvení, že po nich nastoupí někdo další,“ dodala.

Lidé stávku úřednic nepocítili

Že úřednice z odboru životního prostředí stávkují, obyvatelé Nového Boru nijak nepocítili. Během doby, po kterou se úřednice ke stávce připojily, nepřišel kvůli jejich agendě na úřad vůbec nikdo.

Na novoborské radnici se ke stávce nepřipojili všichni úředníci. Kromě životního prostředí se ale na půl hodiny uzavřel i registr řidičů a vozidel, správní odbor (matrika, osobní a cestovní doklady, trvalé pobyty), odbor obecního živnostenského úřadu, stavební úřad, odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Problémovým situacím, které by kvůli tomu mohly nastat, se úřad snažil předejít.

„Například na registru vozidel se na dobu stávky zrušila možnost on-line objednání, a kdo už objednaný byl, tak všechny jsme obvolali a domluvili s nimi nový termín,“ uvedla mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

Podle Věry Svobodové hodně lidí vnímá stávku jako protest za zvýšení platů ve školství a o stávce úředníků tak nemá ani ponětí. „U části z nich došlo k nepochopení. Nevnímají to jako protest proti způsobu řešení vládního balíčku a důchodové reformy a to je škoda,“ mrzí Věru Svobodovou.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám