Hlavní obsah

V Modré mají rybí unikát. Stopadesátikilovou vyzu velkou přivezli z farmy v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní svět v obci Modrá u Velehradu má od minulého měsíce nové obyvatele. Je mezi nimi také jeden rybí unikát – samice vyzy velké o enormní váze i délce. Podle pracovníků expozice jde pravděpodobně o největšího zástupce svého druhu, jenž je teď v Česku k vidění. Novinky si ho jely prohlédnout s kamerou.

V Modré mají rybí unikát – stopadesátikilovou vyzu velkou Video: Novinky

 
Článek

Nazelenalé vody venkovní expozice v Modré na Uherskohradišťsku brázdí stovky ryb. Od minulého měsíce je mezi nimi i jeden nepřehlédnutelný zástupce vyzy velké. Do Česka ho přivezli z jeseteří farmy v Německu.

„Je to největším jedinec vyzy, jakého jsme vůbec dokázali v Evropě sehnat. Přivezli jsme k nám samici, 29 let starou, 2,5 metru dlouhou a vážící 150 kilogramů,“ řekl Novinkám Jiří Kroča, vedoucí areálu Živá voda.

Vyzy velké jsou považovány za největší sladkovodní ryby světa. V průběhu života se však pohybují i ve slaných vodách. Na délku mohou mít běžně kolem pěti metrů. Jsou také rekordmany v dlouhověkosti, dožít se můžou sto až sto dvaceti let.

Foto: Novinky

Vyza velká ve vodách v Modré

„Celý transport z Německa proběhl k naší radosti bez komplikací, takže se těšíme na to, že se tu bude vyze dařit, bude zdárně růst a čeká ji spousta šťastných let,“ přeje si Kroča.

Získat tento exemplář podle něj nebylo vůbec jednoduché. „Je to jikernačka, což byla docela komplikace při vyřizování, protože jikernačky jsou obecně velmi vzácné, logicky kvůli kaviáru. Celá administrativa vydala na několik let námluv, než jsme se na dovozu domluvili,“ přiblížil vedoucí s tím, že její hodnota je nevyčíslitelná.

Jméno zatím nedostala. „Nad ním ještě přemýšlíme, možná nám pomůžou návštěvníci v rámci nějaké ankety a nějaké hezké vymyslí,“ směje se Kroča.

Společnost dělá vyze samec stejného druhu, kterého mají ve zdejších vodách už víc než deset let. Má zhruba dva metry a asi 90 kilogramů na váhu.

Italský rybář ulovil téměř třímetrového sumce, pravděpodobně největšího na světě

Koktejl

„Vyzy máme zařazeny v naší expozici kvůli tomu, že je to historicky původní druh, který tady běžně migroval a připlouval do našich řek, aby se tady množil. Připlouval až z dalekého Černého moře, dnes už to bohužel možné není, kvůli výstavbám na řekách a různým stavebním bariérám, jako jsou přehrady, jezy, zdymadla. Migrace neprobíhá přirozeně jako dřív,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Osádka jezera v Živé vodě

Pohled z tunelu

Obří vyza ale není jediným nováčkem ve zdejším jezeře.

„Když už ten transport jel takovou dálku až z Německa, tak jsme zakoupili do naší sbírky i ostatní druhy jeseterů, kteří nám chyběli. Přijel ještě majestátní jeseter hvězdnatý a dva jedinci jesetera hladkého,“ doplnil Kroča. Pozorovat se tu dá dále jeseter malý nebo jeseter ruský.

Anketa

Navštěvujete rádi vodní expozice a akvária?
Ano, moc
64 %
Docela ano
13,4 %
Spíš ne
4,9 %
Vůbec ne
3,4 %
Ještě jsem v žádném nebyl/a
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2033 čtenářů.

Život rybí osádky mohou návštěvníci pozorovat nejen na hladině, ale také v unikátním proskleném tunelu.

„V nadsázce tu říkáme, že je to akvárium s opačnou scenérií – my lidé jsme uvnitř akvária a naše ryby na nás hledí zvenčí, takže my jsme atrakcí pro ně,“ zmiňuje Kroča, o čem rádi vtipkují při prohlídkách ve skleněném tubusu.

Foto: Novinky

Prosklený tunel

„Teď jsou naše chodidla 3,5 metru pod hladinou. Velmi to zkresluje, ale nad hlavou máme ještě metr vody, a tak nám některé ryby proplouvají přímo nad hlavou,“ ukazuje na podívanou, která tu baví jak dospělé, tak děti.

Živá voda byla otevřená v roce 2012, každoročně ji navštěvují desítky tisíc lidí. Představuje komplexně život ve sladkovodních vodách.

Vedle ryb a vodních živočichů ukazuje expozice i rostliny typické pro povodí řeky Moravy. Od roku 2018 je součástí areálu také výběh s pratury, které mohou návštěvníci sledovat z nadhledu díky dřevěné lávce.

Foto: Novinky

Část areálu Živá voda s viditelným tunelem

Rybář našel v Brněnské přehradě granát

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám