Hlavní obsah

V Libyi je připravena půda pro mírové rozhovory, míní Schwarzenberg

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezoluce OSN vůči Libyi by měla vést k mírovým rozhovorům, domnívá se ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj by to ale mohl zkomplikovat fakt, že opozice vůči režimu Muammara Kaddáfího je různorodou skupinou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Český šéf diplomacie byl původně zdrženlivý k unáhlenému řinčení zbraněmi, po rezoluci Rady OSN už by byl podle něj případný útok spojeneckých sil v pořádku.

Rada OSN schválila v noci na pátek vyhlášení bezletové zóny nad Libyí. V patnáctičlenné radě souhlasilo s vojenskou kontrolou leteckého prostoru nad Libyí deset diplomatů včetně zástupců Velké Británie, Francie a USA. Zbytek se zdržel hlasování, mezi nimi i Rusko a Čína, které mají v radě právo veta.

Český prezident Václav Klaus na nedávném summitu EU k Libyi protestoval proti takovým snahám s tím, že vyhlášení bezletové zóny ve skutečnosti znamená vyhlášení války.

Francouzi a Britové začali nedlouho po rezoluci OSN připravovat své letectvo na vstup do libyjského vzdušného prostoru. Kaddáfí ale vyhověl požadavku OSN a složil zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám