Hlavní obsah

V inzerci na webu lze sehnat smrtelný jed používaný při popravách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých inzertních portálech se objevují inzeráty, v nichž neznámá společnost nabízí k prodeji pentobarbital sodný. Je to ilegální látka, jejíž jeden gram či 2,5 ml v roztoku dokáže zabít člověka. Používá se u poprav a asistovaných sebevražd. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se kvůli těmto inzerátům už obrátil na policii.

Foto: Profimedia.cz

Pentobarbital sodný se používá při popravách či při asistovaných sebevraždách. Užívá se též pro uspávání zvířat.

Článek

„Jsme spolehlivou a legální dodavatelskou společností Nembutalu (pentobarbital sodný) a Neconalu (sekobarbital) s pozitivními obchodními výsledky za léta poskytování Nembutalu,“ stojí v inzerátech, které se v posledních měsících objevují na inzertních serverech se širokým dosahem, jako je například Hyperinzerce či Bazoš.cz. Objevily se také na specializovaných stránkách zaměřených na rybářské či lovecké potřeby.

Zacházení s touto látkou může být trestným činem
Klára Brunclíková, SÚKL

„V průběhu let jsme si vybudovali vynikající pověst tím, že našim zákazníkům nabízíme vynikající kvalitu Nembutalu s 99procentní čistotou, příjemný a profesionální zážitek z nakupování se stoprocentně diskrétním balením, krátkodobé dodání a přátelskou zákaznickou podporu,“ slibuje společnost.

Až 18 let vězení

Jako jediný kontakt uvádí e-mail založený u běžného poskytovatele. Ujišťuje zákazníky, že balík je „velmi diskrétní“ a že nabízí „rychlé objednání a 100% tajné doručení“.

Malátné střídavě usínaly. Zdrogované školačky v Brně skončily v nemocnici, jedné bylo 12 let

Krimi

Redakce Práva se pokusila distributora kontaktovat z fiktivní e-mailové adresy předstírajíc, že má o koupi přípravku zájem. Odpověď přišla téměř okamžitě.

„Ahoj, Nembutal (pentobarbital) máme skladem a připraven k odeslání na vaši adresu. Smrtelná dávka Nembutalu pro dospělé vážící více než 65 kg je 20 g aktivního Nembutalu,“ stálo v nepodepsané odpovědi společně s ceníkem.

Dvacet gramů smrtícího přípravku v prášku by vyšlo na 420 eur, tedy přes deset tisíc korun. V příbalovém letáku u veterinárního prostředku na bázi pentobarbitalu je však výslovně uvedeno, že už i jeden gram může být pro člověka smrtelný.

Problém je ale v tom, že distribuce pentobarbitalu je v Česku ilegální a trestá se vězením. „Látka pentobarbital je uvedena v seznamu č. 6 psychotropních látek u nařízení vlády č. 463/2013 o seznamech návykových látek. Zacházení s ní tedy může být trestným činem,“ uvedla pro Právo mluvčí SÚKL Klára Brunclíková s tím, že úřad postoupil inzerát policii.

Dvacet gramů smrtícího přípravku v prášku by vyšlo na 420 eur, tedy přes deset tisíc korun

Shodně se vyjádřila také Česká lékárnická komora. „Zásilkový prodej léků vázaných na předpis, tedy i jejich online prodej, je nelegální. V případě tohoto inzerátu jde o lék pentobarbital, který se řadí do speciální skupiny návykových látek, takže jde také o nelegální prodej návykových látek,“ řekla Právu mluvčí komory Michaela Bažantová.

Pomohl otci zemřít. Přesto po něm může dědit, rozhodl Nejvyšší soud

Domácí

„Navíc inzerovaný léčivý přípravek není v ČR registrován. Dalším přestupkem proti legislativě je tedy ze strany inzerujícího prodej neregistrovaného léčiva a reklama na něj,“ dodala Bažantová.

V trestním zákoníku stojí, že se prodej, nabídka a zprostředkování psychotropních, omamných látek a jedů trestá odnětím svobody od jednoho do pěti let. Sazba se ale zvyšuje, pokud se tak děje v rámci organizované skupiny či když takový podnik skončí smrtí člověka či více lidí, v takovém případě může jít až o osmnáct let za mřížemi. Trestná je ze zákona i příprava.

Pentobarbital je anestetikum, které se v nízkých dávkách používá při operacích. Běžně jej také používají veterináři k eutanazii zvířat.

Hluboký spánek a konec

Ve vyšších dávkách způsobuje upadnutí do hlubokého spánku a postupnou zástavu dechu a srdce. V některých státech USA se pentobarbital používá při popravách odsouzenců, a to buď jako samostatný přípravek, nebo jako první složka ve „smrtícím koktejlu“ tří látek.

Nembutal se používá jako smrtící přípravek i u eutanazie a asistované sebevraždy v zemích, kde je takový odchod ze světa legální. V Evropě je to například Belgie, Nizozemsko či Lucembursko, které legalizovaly eutanazii.

Ve Švýcarsku, kde je povolena asistovaná sebevražda, existují soukromé kliniky, kam jezdí zemřít nevyléčitelně nemocní lidé z celého světa. I zde se používá nembutal, vždy jej ale musí předepsat lékař a pacient si smrtící dávku musí vzít sám pod dohledem odborníků. Zcela legálně se pentobarbital dá sehnat v některých částech Mexika, kde je běžně ke koupi.

Nizozemsko umožní eutanazii i dětem do 12 let

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám