Hlavní obsah

Na soud s Babišem se budou vydávat vstupenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na projednávání kauzy Čapí hnízdo, kde na lavici obžalovaných usedne předseda hnutí ANO Andrej Babiš, budou pro veřejnost vydávány vstupenky. Kapacita jednací síně je podle mluvčího Městského soudu v Praze Adama Weniga 80 míst. Babiš čelí obžalobě spolu s Janou Nagyovou kvůli padesátimilionové dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andrej Babiš bude u soudu v pozici obžalovaného

Článek

Kauzu dotačního podvodu začne senát soudce Jana Šotta veřejně projednávat v pondělí, pokračovat bude prozatím do pátku. Jednání se uskuteční v největší síni soudu.

„Kapacita jednací síně je 80 míst. V případě, že dojde ke zvýšenému zájmu o účast na hlavním líčení, bude rovněž zpřístupněn balkon jednací síně č. 101, s kapacitou 36 míst,“ uvedl mluvčí s poukazem na množící se dotazy.

Lístky bude kontrolovat justiční stráž

„V rámci opatření proti přeplňování jednací síně bude přístup do ní upraven vydáváním vstupenek. Vstupenky budou vydávány každý jednací den před místností číslo 101, a to vždy do doby, dokud nedojde k jejich vyčerpání,“ popsal Wenig. Lístky bude u dveří do síně kontrolovat justiční stráž.

Vedle veřejnosti budou mít v sále vyhrazena místa i média, pro něž je připraveno 24 míst. Natáčení a fotografování soud novinářům umožní pouze před zahájením hlavního líčení.

Nagyová je obžalována z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš čelí obžalobě z pomoci k dotačnímu podvodu. Žalobce pro ně požaduje podmíněné tresty a pokutu.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Babiš svým vlivem vytvořil podmínky pro získání dotace na Čapí hnízdo, míní žalobce

Domácí

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Babiš již avizoval, že se soudního jednání bude účastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám