Hlavní obsah

V Beskydech pěstují unikátní český česnek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně zjistil, že v Moravskoslezských Beskydech, ve vesničce Bocanovice, pěstují dosud neznámou odrůdu českého česneku. Roste na poli devětatřicetiletého Václava Martynka, který dal česneku název Beskydský paličák.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Václav Martynek ukazuje letošní úrodu unikátní české odrůdy česneku: Beskydského paličáku

Článek

„Byla to nečekaná zpráva. V roce 2021 jsem požádal brněnský zemědělský ústav, zda by zjistili, co tady vlastně moje rodina už téměř sedmdesát let pěstuje. Chtěl jsem vědět, jakou odrůdu česneku máme, abych věděl, co budu prodávat lidem,“ popisoval Novinkám Martynek s tím, že ústav jeho česnek zkoumal osmnáct měsíců.

„Zasadili ho, vypěstovali, porovnávali s ostatními českými druhy česneků. Tou poslední zkouškou prošel letos v březnu, kdy zkoušeli, zda stroužky vydrží, testovali jeho trvanlivost,“ líčil dále pěstitel česneku.

Česnek pěstuje několik generací

S pěstováním česneku začala v Beskydech už jeho babička. „Česnek dostala od své maminky, tedy od mé prababičky. Pěstovala ho ale jen tady u domu. Většinou jsme měli sto padesát palic, což pro naši spotřebu stačilo. Jiný česnek jsme nekupovali, pořád jsme měli ten stejný druh,“ vzpomínal Martynek, který se původně vyučil instalatérem a dosud tento obor neopustil. „Dělám ale i spoustu jiných věcí. Jsem například myslivec, chovám včely a před pěti lety jsem začal pěstovat náš česnek ve větším množství i na poli.“

Jak si vypěstovat domácí česnek

Zahrada
Foto: Denisa Doležalová, Právo

Takto vypadá nový Beskydský paličák. Letošní úroda už je rozprodaná

První rok Martynek zasadil sto padesát palic. Po pěti letech už má úrodu kolem patnácti tisíc palic. Vždy totiž zasadí jen polovinu úrody, druhou půlku nechává na prodej a vlastní spotřebu. „Beskydský paličák je ozimý druh česneku, to znamená, že se sadí na podzim a sklízí v létě. Má velmi silné aroma, a když se rozlouskne, tak na vás nevykoukne dvacítka či třicítka malých stroužků jako antiperle, ale třeba jen čtyři až šest krásných velkých stroužků,“ ukazoval muž.

Šestá česká amatérská odrůda česneku

Původně chtěl dát jejich odrůdě česneku název Slezský paličák, pak se ale rozhodl pro Beskydského paličáka. V pěstování chce pokračovat, i když vnímá, že jeho limity jsou omezené. „Nemůžu na poli vypěstovat třeba deset tun česneku. To musí lidé pochopit, že mám jen omezené množství. Třeba letošní úrodu už mám rozprodanou. V příštích letech ho bude postupně přibývat,“ vysvětloval pěstitel česneku, který i deset let vyrábí pasti na lišky, kuny či potkany, kterým se říká sklopce.

„Vyrábím a prodávám po celém Česku i betonové lapací nory,“ upřesnil Martynek, který ale stále doufá v to, že se mu podaří vybudovat farmu. „Prodávali bychom tam náš česnek, med a taky marmelády. Uvidíme, co budoucnost přinese,“ shrnul.

„V České republice je k dnešku registrováno devětatřicet odrůd česneku. Všechny jsou od tuzemských udržovatelů,“ sdělila Novinkám mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně Ivana Kršková. Dodala, že pouze sedm z nich je amatérských odrůd. A jednou z nich je právě Beskydský paličák.

Jak využít medvědí česnek v kuchyni. Recepty na pesto, pomazánky, polévku, halušky, palačinky či máslo

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám