Hlavní obsah

Ústavní péče o děti je protiprávní, tvrdí podnět pro vládu

Právo, Jan Martinek

Sedmadvacet let od přijetí Úmluvy o právech dětí Česko v ochraně práv dětí za sousedními státy zaostává. Konstatuje to podnět Rady vlády ČR pro práva dětí, který míří na středeční zasedání vlády. Navrhuje omezit ústavní péči v dětských domovech a kojeneckých ústavech a také na ministerské úrovni sjednotit péči o ohrožené děti.

Foto: Nadání a dovednosti

Dětský domov (ilustrační foto)

Článek

Péče o ohrožené děti je v Česku roztříštěna mezi resort práce a sociálních věcí, školství a zdravotnictví. Právě to je podle vládní rady jeden z klíčových problémů, stejně jako současný systém ústavní péče.

Do ústavu až v osmi?

„Současný stav pobytové péče o ohrožené děti, v němž převažují zařízení ústavního typu s velkými lůžkovými kapacitami, je nevyhovující a neodpovídá potřebným standardům kvality při poskytování pobytové péče pro děti v co nejpřirozenějším prostředí, a nenaplňuje tak zásadu nejlepšího zájmu dítěte,“ píše se v materiálu, který má Právo k dispozici.

Ústavní péče má podle dokumentu na děti negativní vliv, autoři podnětu ji dokonce považují z hlediska mezinárodního práva za nepřípustnou.

Podnět navrhuje sjednocení systému služeb pro ohrožené děti pod jeden resort, postupné snižování kapacit zařízení pobytové péče o ohrožené děti, ale i možnost legislativně omezit umísťování dětí do sedmi let věku v zařízeních kolektivní péče, tedy v kojeneckých ústavech a dětských domovech.

Dokument vyzývá vládu, aby první návrh právní úpravy takového sjednocení byl hotov už do konce tohoto měsíce. Do konce března by vláda měla navrhnout cestu k postupnému snižování kapacit dětských domovů.

Marksová: Především rodičovská péče

Do konce listopadu příštího roku by pak měla navrhnout příslušné zákony, které by omezily možnost umísťování dětí mladších než sedm let do ústavů. Vládní rada také navrhuje jako nezbytné, aby se část finančních prostředků z ústavní péče přesunula do prevence a služeb pro rodiny. S tím souhlasí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Opakovaně tvrdím, že musíme co nejvíce podporovat rodičovskou péči, aby potřeba náhradní péče vůbec nenastávala. Je naprosto nepřípustné, aby děti byly odebírány z rodin jen proto, že rodiče přišli o střechu nad hlavou,“ uvedla Marksová.

MPSV už loni v listopadu připravilo memorandum o převedení dětských ústavů pod svůj resort. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ale jeho podpis odložila s tím, že takové převedení musí schválit Asociace krajů, jež zařízení tohoto typu zřizuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám