Hlavní obsah

Děti do sedmi let by neměly končit v ústavech, navrhne rada vlády

Děti mladší sedmi let by v budoucnu již neměly být posílány do ústavní péče. V té by mohly být umístěny pouze ve výjimečných případech a primárně by se o ně měla postarat rodina či pěstouni. Prosazuje to Rada vlády pro lidská práva, která přednese návrh na jednání kabinetu. Paragrafované znění by měl návrh dostat do listopadu příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dětský domov (ilustrační foto)

Článek

Podle vedení asociace Dítě a rodina je Česko poslední zemí v Evropě, v níž je možné do dětských domovů posílat děti do tří let. V roce 2012 tehdejší vláda schválila strategii péče o ohrožené děti. Ta ale nikdy nezačala platit. Podle dokumentu se děti do tří let neměly do ústavů posílat už od roku 2014 a děti do sedmi let od roku 2016.

Rada žádá, aby vláda do konce listopadu příštího roku dostala návrh změn zákonů, které možnost posílat děti do sedmi let do ústavů omezí. Upřesnit by se měly i podmínky, za kterých by umístění bylo přípustné. Zákaz by měl začít platit postupně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejdříve by se týkal dětí do roku, později do tří let a nakonec do sedmi let. Prosadit by se měl ale maximálně do šesti let.

Z ústavů by měly být malé domovy

Autoři návrhu zdůrazňují, že zákaz neznamená uzavření všech ústavů. Měly by se ale proměnit v malé domovy. „Některá zařízení dosud disponují desítkami až stovkou lůžek," uvedla rada v podnětu pro vládu. Dodala, že nejčastějším důvodem pro umístění do ústavu bývá nepříznivá situace rodiny, problémy s bydlením a dluhy. Přispívá k tomu i nedostupnost služeb.

Rada svůj požadavek opírá o úmluvu o právech dítěte, mezinárodní směrnice i výzkumy. Jejich výsledky ukázaly, že pobyt v ústavech má nepříznivý vliv na vývoj dětí. Rada proto považuje ústavní péči za nevhodnou a také "právně nepřípustnou". Připomněla, že ostatní středoevropské země zákaz posílání dětí do ústavu mají. Na Slovensku platí od roku 2012, a to pro děti do šesti let.

Systém spadá pod dvě ministerstva

Péče by se také měla v budoucnu sjednotit pod jeden resort. Nyní ji mají na starost ministerstva práce, školství a zdravotnictví. Podle rady jsou tak systém a jeho řízení roztříštěné a pomoc není efektivní. Rada dodala, že jednotnou péči v EU nemají kromě ČR jen Bulharsko, Rumunsko a Lotyšsko.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) se chtěla se svými kolegy ze zdravotnictví a školství letos na sjednocení péče pod svůj resort dohodnout. Zatím se jí to nepodařilo.

Dětí v ústavech postupně ubývá. Na konci loňska bylo v zařízeních 1213 dětí do tří let. V dětských domovech pro děti nad tři roky je kolem 5000 lůžek, počátkem listopadu tam pobývalo 4300 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám