Hlavní obsah

Úsporný tarif na výši dávek nemá vliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát už začal přispívat domácnostem prostřednictvím úsporného energetického tarifu na jejich účty za elektřinu. Výše příspěvku činí 2000 nebo 3500 Kč. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) to v pondělí uvedlo s upozorněním, že v případě žádostí o sociální dávky se tato částka nebude započítávat do příjmů domácnosti. Nebude tak mít na výši dávek vliv.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Chceme ubezpečit, že příspěvek z úsporného tarifu nijak neovlivní výši vašeho příspěvku na bydlení,“ uvedlo MPSV na svém facebookovém profilu. Podle mluvčí úřadu Evy Davidové by tomu mělo být podobně i u dalších sociálních dávek. „Není to příjem, je to typ podpory,“ řekla Právu Davidová.

Příspěvek na bydlení patří mezi hlavní prostředky, kterými chce vláda pomáhat domácnostem čelit letošnímu prudkému zdražování zboží a služeb. Nárok na něj mají ti, kteří vydají za bydlení více než 30 procent svých čistých příjmů, v Praze pak více než 35 procent. Do uznatelných nákladů se ale nezapočítávají splátky hypotečních úvěrů.

Od října se pro řadu žadatelů, kteří doposud nedostávají z dávky proplaceny všechny náklady nad stanovenou hranici, příspěvek zvýší, protože vzrostou normativy, které ho stropují. Normativy by měly vzrůst o 2000 až 4500 Kč v závislosti na počtu členů domácnosti a druhu bydlení. Tedy podle toho, zda se jedná o nájemní či podnájemní, nebo vlastní a družstevní byt.

Příspěvek na bydlení? Kyberšmejdi loví přes SMS mezi nejslabšími

Bezpečnost

U nájemního bydlení by měly být normativy namísto současných 6746 až 22 495 korun 11 246 až 24 995 korun. Ve vlastním či družstevním obydlí pak vzrostou ze 6232 až 14 368 korun na 8732 až 16 368 Kč.

Normativy jsou státem stanovené běžné náklady na bydlení v jednotlivých typech obcí a domácností. Pokud má člověk nebo rodina vyšší výdaje na nájmy, vodné a stočné a energie či služby, než jaká je úroveň normativů, k částce nad tuto hladinu se nepřihlíží.

Výše příspěvku se přitom řídí příjmy a výdaji domácnosti v předchozím čtvrtletí. Tedy v říjnu až prosinci za červenec až září. Od října se povinně dokládají za první a třetí čtvrtletí. Pokud se někomu od října změní příjmy nebo výdaje na bydlení tak, že by měl nárok na vyšší příspěvek, mělo by se to na něm odrazit v lednu. Ale musí si to ohlídat sám, protože se tyto údaje za čtvrté čtvrtletí nedokládají povinně.

Zálohy sníží už od října

„Příspěvek z úsporného tarifu bude od začátku října zohledněn ve vyúčtování všech domácností, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny. Vedle toho jim od října budou také odpuštěny (až do konce příštího roku) poplatky za obnovitelné zdroje energií, což zajistí všem domácnostem slevu 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny,“ řekl v pondělí Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Úsporný tarif jako motivace šetřit energie, navrhuje Síkela

Ekonomika

Jak doplnil, příspěvek z úsporného tarifu bude ve výši 2000 korun u tarifů na elektřinu s vyšší spotřebou, tedy u těch topenářských. U ostatních tarifů s nižší spotřebou bude příspěvek 3500 korun. Kompletní výčet tarifů lze nalézt na webu ministerstva energiezamene.cz.

Dodavatelé energií potvrzují, že úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje lidem v zálohách od října zohlední. „Vše proběhne automaticky a zákazníkům umožníme maximální možné snížení záloh již v říjnu. Příspěvek rozúčtujeme do první zálohy. Pokud bude příspěvek vyšší než samotná záloha, tak o zbylou částku snížíme další zálohu či další zálohy,“ informoval Právo mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Úsporný tarif bude platit do konce roku, o jeho pokračování se teprve rozhodne. Zákonodárci už také rozhodli o nastavení cenového stropu pro elektřinu a plyn pro domácnosti, živnostníky a malé a střední firmy. Definitivní parametry má vláda upravit ve svém nařízení příští týden. Počítá se stropem 6 Kč za kWh silové elektřiny a 3 Kč za plyn, vždy včetně DPH. Celková platba za kWh elektřiny včetně regulované části ceny se má pohybovat mezi 7 a 9 Kč.

Na pracovištích bude moci být chladněji než doposud

Domácí

„Cenový strop se projeví v zálohách od listopadu a zákazníkům, kterým cenový strop pomůže, budeme již právě v listopadu posílat nové rozpisy záloh. V další vlně budeme posílat nové rozpisy záloh pro ty, kterým se ceny budou měnit na přelomu roku,“ uvedl Gazdík.

Strop bude platit nejméně do konce příštího roku. V případě, že bude zákazníkova cena vyšší, než je strop, bude mu dodavatel fakturovat cenu zastropovanou. Těm, kteří mají ceny zafixované za nižší cenu, než je strop, tyto výhodnější ceny zůstanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám