Hlavní obsah

Úsek u Brna proslavený vlekoucími se kolonami ohlídá radar měřící rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Snad každý, kdo poslouchá dopravní zpravodajství, slyšel o vlekoucích se kolonách na silnici 1/43 Brno–Svitavy v okolí Lipůvky a Kuřimi. S desítkami minut zpoždění a kilometry dlouhými pomalu jedoucími kolonami tu musí řidiči počítat takřka každý den ráno i odpoledne. Přetíženou křižovatku u Kuřimi tu přesto nově ohlídají úsekové radary měřící rychlost.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Nově instalované radary v prostoru křižovatky u Kuřimi budou dohlížet na dodržování rychlosti

Článek

Dlouhodobě kapacitně nedostačující tah se pravidelně ucpává na křižovatce v Lipůvce a pak o dva kilometry dál u Kuřimi. Na vině je extrémně hustý provoz, ostatně úsekem projíždí 24 tisíc aut denně.

Na křižovatku u Kuřimi nyní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přesto nainstalovalo radary na úsekové měření rychlosti. V místě je totiž snížená rychlost.

V ranní i odpolední špičce ale rozhodně nehrozí, že by někdo místem svištěl nepovolenou rychlostí. Naopak, kolony se tu posouvají šnečím tempem, případně se i na desítky vteřin zcela zastaví, to když se některý z řidičů rozhodne pustit odbočující auta.

Může jet cyklista po silnici, když má hned vedle stezku? Verdikt soudu vnesl do sporu jasno

Krimi
Foto: Mapy.cz

Křižovatka u Kuřimi brzdí provoz zejména ve směru do Brna

ŘSD si za potřebou radaru stojí. „Důvodem je zajištění větší bezpečnosti v úseku, kde řidiči často překračují povolenou rychlost, navíc je zde obtížné, až riskantní odbočení. Jedná se o dočasné opatření pro zvýšení bezpečnosti provozu,“ potvrdila Novinkám mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

„O umístění zařízení úsekového měření nerozhoduje ŘSD, ale bývá instalováno na žádost Policie ČR či obcí,“ zdůraznila ještě mluvčí. Podle jihomoravských policistů byla kuřimská křižovatka vyhodnocena jako jedno z nejproblematičtějších míst na trase silnice 1/43.

Situace pro řidiče by se měla zlepšit za čtyři roky. ŘSD totiž chystá dvě stavby, konkrétně mimoúrovňovou křižovatku u Kuřimi a další u blízkého Podlesí. Stavět by se mělo začít v roce 2025. Náklady na stavby se zatím odhadují na 700 milionů korun.

Foto: ŘSD, Novinky

Situaci by měla vyřešit nová křižovatka u Kuřimi

Definitivně by měla neutěšenou situaci vyřešit stavba rychlostní komunikace nazvaná 1/73 od Brna na sever. O ní politici mluví už desítky let, zatím se ale do země nekoplo a roky to lepší nebude, jak přiznává i ŘSD ve svých podkladech.

„Vzhledem k tomu, že výstavbu a uvedení I/73 do provozu nelze v nejbližší době očekávat, je nezbytné technický stav silnice I/43 průběžně vylepšovat,“ uvádí se v materiálech silničářů.

Šéf ŘSD: Příští rok se otevře rekordní počet kilometrů dálnic

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám