Hlavní obsah

Úřední šiml ztěžuje život talentům v zahraničí

Nejen úřady práce nestíhají. Na tři tisíce nevyřízených žádostí o uznání studia v zahraničí má na stole ministerstvo školství.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žadatelé či jejich rodiče si mohou podrážky prochodit, aby se dostali k důležitému potvrzení, s nímž teprve mohou na finanční úřad, úřad práce, správu sociálního zabezpečení a u zdravotní pojišťovny žádat o proplacení poplatků na zdravotním pojištění.

Stížností už se i na sociálních sítích nahromadila spousta a často si pisatelé ulevují mimo normy společenského chování. Nervozita nepramení jen z toho, že rodiče musí stále platit za své děti zdravotní pojištění a jejich věc se nehýbe, ale často i z arogantního přístupu úředníků.

Martyrium připomínající Kafkův Zámek popsala Právu Jana Bernauerová, jejíž syn studuje ve francouzském Montpelliere na Lycee Jofre pro nadané matematiky. V prosinci začala shánět potvrzení z dané školy, zajistila úředně ověřené překlady a vše poslala 28. ledna datovou schránkou. Na vyřízení má úřad 30 dnů.

U jednotných přijímaček z matematiky se školáci zhoršili, čeština beze změn

Věda a školy

„Protože jsem se ani po tomto termínu nedočkala, snažila jsem se v určených hodinách – jsou celkem čtyři za týden – kontaktovat úřad na daném telefonním čísle. Vždy bylo obsazeno, nebo telefon nikdo nebral, a to mnohokrát. Snažila jsem se kontaktovat vedoucí odboru telefonicky i e-mailem. Opakovaně, mnohokrát bez výsledku,“ popsala.

Dovolala se prý jen na ústřednu, kde se dověděla, že se stejným problémem volá mnoho lidí, ale není jasné, co se s tím dá dělat.

Hnala to výš

A tak se paní Bernauerová vydala na úřad osobně. „Skončila jsem u vrátného a ten mě s pobavením informoval, že lidé čekají i přes půl roku,“ uvedla. Po tomto zážitku se obrátila na školského ombudsmana Ladislava Hrzala, ale ani zde nepochodila. „Poprvé jsem se setkala s ochotným přístupem, ale jeho pravomoci jsou omezené,“ poznamenala.

Nakonec v rozhořčení napsala e-mail ředitelce sekce vysokých škol na ministerstvu Radce Wildové a věci se daly do pohybu. Do tří dnů získala usnesení.

„Dostala jsem šest hustě popsaných stran, co vše jsem udělala špatně. Podmínky, aby uznali studium na zahraniční škole, jsou neskutečné. Musí tam být, kolik hodin v týdnu je výuka, kolik minut má jedna hodina… To hlava nebere,“ zlobila se paní Bernauerová.

Žáci mohou začít podávat odvolání proti nepřijetí na střední školu

Věda a školy

Dostala i kontakt na úředníka, který už byl velice vstřícný, a s jeho pomocí se podařilo dát všechny dokumenty dohromady. „Ale zase jsem dostala termín 30 dnů a to není jednoduché. Ověření podpisů, úřední překlad, to vše se mi podařilo minule v rámci 30 dnů na ministerstvo dodat a teď je to zase v řízení a mám dalších 30 dnů,“ povzdechla si.

A 28. dubna bylo vše vyřízeno. Do úředního překladu dokumentů do francouzštiny a zpět do češtiny investovala 3000 korun. Nevyčíslitelná je pak fyzická i psychická námaha. To vše, aby nemusela platit 2200 měsíčně „za něco, co není vůbec čerpané“, odkázala například na povinnou platbu zdravotního pojištění.

Vyřídíme to do konce pololetí, slíbil resort

Ministerstvo k tomu poznamenalo, že podobných žádostí vyřizuje 2500 ročně, a pokud je žádost podána bezchybně, vyřízení trvá jen několik dní. Asi polovina žádostí ale chyby má. Další potíže jsou s neakreditovanými studii, kdy nastává složité správní řízení.

„Problém současné vedení resortu bohužel zdědilo po svých předchůdcích a sahá až do roku 2018. Konkrétně se jedná o asi tři tisíce nevyřízených žádostí. Současné vedení již loni zahájilo procesy – optimalizace, personální posílení daného odboru a podobně – aby se agenda vypořádala zhruba do poloviny tohoto roku,“ sdělila mluvčí Právu.

Navíc zákonné normy sociálního postavení studentů na zahraničních vysokých školách spadají pod ministerstvo práce.

„Dlouhodobě usilujeme o úpravu procesu rozhodování pro sociální účely, kromě jiného jsme i navrhli úpravy v rámci antibyrokratického balíčku,“ uzavřela Lednová.

Zájem o studium humanitních oborů roste

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám