Hlavní obsah

Žáci mohou začít podávat odvolání proti nepřijetí na střední školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žáci, kteří se nedostali na vybranou střední školu, se mohou odvolat proti rozhodnutí o nepřijetí. Písemné odvolání musí podat do tří pracovních dní od doručení rozhodnutí o výsledku přijímacích zkoušek. Vyplývá to ze školského zákona. Kvůli silnému populačnímu ročníku se v některých regionech a oborech očekávají problémy s kapacitou, proti rozhodnutí o nepřijetí se tak může odvolávat množství lidí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na ilustračním snímku děti při přijímacích zkouškách na Gymnázium Křenová v Brně

Článek

Neúspěšní uchazeči o středoškolské studium s maturitou se také mohou přihlásit do druhého kola přijímacího řízení ve školách, které nenaplnily své kapacity.

K přijímačkám na maturitní obory na středních školách, víceletých gymnáziích a nástavbách se podle organizátora jednotných zkoušek Cermatu letos přihlásilo 116 031 dětí, tedy o čtvrtinu více než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé.

Zkoušky na čtyřleté obory se konaly 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Výsledky jednotných zkoušek dostaly školy od Cermatu 28. dubna. Pořadí uchazečů by podle mluvčí Cermatu Jany Patákové měli ředitelé škol zveřejnit do 3. května.

U jednotných přijímaček z matematiky se školáci zhoršili, čeština beze změn

Věda a školy

Žák si může u prvního kola přijímacích zkoušek podat dvě přihlášky, a to na dvě různé školy nebo na dva různé obory s maturitou na jedné škole. Jednotné přijímací zkoušky tak lze skládat ve dvou termínech, přičemž ředitelům škol Cermat posílá lepší výsledek žáka.

Kvůli silnému populačnímu ročníku letos odborníci na vzdělávání očekávají v některých regionech a oborech značný převis zájemců.

„Zejména na čtyřletých a víceletých gymnáziích a oblíbených maturitních oborech se tak bude proti rozhodnutí o nepřijetí odvolávat pravděpodobně velké množství lidí,“ upozornila v úterý analytička organizace EDUin Lucie Slejšková.

Podpásovky v přijímačkových testech odstřelují nadané žáky

Věda a školy

Pokud se uchazeč nedostal ani na jednu ze dvou SŠ, kam se v prvním kole přijímacího řízení hlásil, může zkusit štěstí ve druhém kole. To vypisují pouze SŠ, které nenaplnily svou kapacitu. Počet přihlášek, které lze do druhého kola podat, není omezený. Informace o přijímání jsou podle Slejškové na webech škol a krajů.

Jednotný portál, kde by bylo uvedeno, které SŠ druhé kolo vypisují, podle analytičky nyní v Česku neexistuje. „Přijímací řízení ve stávající podobě je tak pro žáky velmi stresující a mnozí po několik týdnů neví, kam se dostanou,“ poznamenala.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová již dříve uvedla, že míst na SŠ je v Česku dost. Celkově letos v lednu měly 687 512 míst, tedy nejvíc za poslední tři roky, z čehož zhruba 200 tisíc míst bylo neobsazených. Kolik míst je v nabídce pro prváky od letošního září, úřad ale neví. Přehled mají podle Lednové zřizovatelé škol, tedy v případě SŠ obvykle kraje.

Státní maturity zahájily testy z matematiky a angličtiny

Věda a školy

Zápisový lístek odevzdat do školy, do které chce nastoupit

Proti rozhodnutí o nepřijetí se může odvolat zletilý student nebo zákonný zástupce nezletilého žáka. Odvolání musí zaslat řediteli školy, který rozhodnutí o nepřijetí vydal. Ten následně o žádosti rozhodne sám, tzv. autoremedurou, nebo dokument předá krajskému úřadu či v případě Prahy magistrátu. Úřad musí o odvolání rozhodnout podle správního a školského zákona do 30 dnů od jeho doručení.

  • Autoremedura je zvláštní způsob remedury, tedy vyřízení opravného prostředku v řízení, kdy o zrušení nebo změně rozhodnutí rozhoduje sám orgán, který vydal původní napadené rozhodnutí.

„Pokud jste nebyli přijati na střední školu, přijde vám poštou rozhodnutí o nepřijetí ke studiu, proti němu se můžete do tří pracovních dní odvolat,“ shrnuje EDUin na svém webu a dodává důležité připomenutí: „Lhůta tří pracovních dnů je dodržena i tehdy, pokud je v poslední den lhůty odvolání podáno na poštu.“

Začaly zápisy do školek

Věda a školy

Podle Slejškové se může stát, že se uchazeč do rozhodnutí o odvolání zapíše mezitím na jinou školu, kam byl přijat. V případě kladného vyřízení jeho žádosti o přijetí na vysněnou školu pak na školu druhé volby nastoupit nemusí, je ale potom potřeba, aby v ní požádal o vrácení zápisového lístku. Ten musí uchazeč odevzdat pouze tam, kam chce nastoupit.

Registr žáků a elektronické přihlášky?

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií (AŘG) Renaty Schejbalové je vhodné podávat odvolání v případě, že před dítětem jsou jednotky nebo desítky dalších nepřijatých uchazečů. Pokud se dítě v pořadí umístí na posledních místech, velkou šanci na přijetí podle ní nemá. Schejbalová, která patří k zastáncům zkoušek od Cermatu, dříve sdělila, že AŘG nyní usiluje o usnadnění administrativy při přijímání na SŠ.

Podle některých kritiků nynější formy přijímaček je potřeba modernizovat přijímací řízení a zvýšit počet přihlášek, které může dítě podávat. O navýšení počtu přihlášek mluvil i ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Ten předminulý týden ohlásil ze zdravotních důvodů rezignaci na post, nahradit by ho měl dosavadní ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Bek na školství, ministrem pro Evropu Dvořák, schválilo vedení STAN

Domácí

Elektronizaci přihlašování na SŠ má zase umožnit plánovaný registr žáků. K dispozici by mohl být nejdříve v roce 2025, řekl vrchní ředitel sekce informatiky, statistiky a analýz MŠMT Václav Jelen.

Na SŠ i deset elektronických přihlášek, navrhuje Balaš

Domácí

MŠMT chystá registr žáků. Má umožnit elektronizaci přihlášek na střední školy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám