Hlavní obsah

Umělý spánek, nepřetržitý dohled. Dva lidé jsou po tragédii ve Studénce stále v kritickém stavu

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) přijala devět z 18 lidí, kteří se zranili při středečním neštěstí ve Studénce. Dva z nich jsou stále v kritickém stavu, další dva ve velmi vážném stavu a jeden ve stavu středně vážném. Čtyři byli propuštěni. Nemocnici navštívil u příležitosti výjezdního zasedání vlády v Ostravě i premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Utržená náprava kamiónu vyzvednutá z kolejiště.

Článek

„Jeden pacient je tady spíše na pozorování se zlomeninou, takže to nepovažujeme za nic vážného, a čtyři pacienti jsou ve vážném stavu, z toho dva ve stavu kritickém,“ nastínil kolem 19. hodiny ředitel FNO David Feltl.

Ve třech případech jde podle něj o tzv. polytraumata. „Čili mnohoorgánová postižení, zhmoždění mozku, plic, krvácení do dutiny břišní, natržení různých orgánů vnitřních čili velmi závažná poranění, včetně amputace končetin. Takže poranění velmi těžká až kritická,“ popsal Feltl.

Dva pacienti, kteří jsou v kritickém stavu, jsou podle Feltla umístěni na Klinice anesteziologie a resuscitace.

Pendolino před sebou tlačilo hořící trosky kamiónu půl kilometruVideo: Aleš Honus, Právo

„Jsou monitorováni 24 hodin denně, jsou v umělém spánku, mají nejlepší dostupnou péči, nicméně jejich prognóza je krajně nejistá,“ připustil ředitel FNO. Další podrobnosti o jejich stavu nechtěl komentovat.

Strojvůdce pendolina podle informací Práva v kritickém stavu není.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka pendolina s kamiónem si vyžádala dva lidské životy, vlak jel z Bohumína do Františkových Lázní.

Zbývající zraněné z celkového počtu 18 ošetřili v Městské nemocnici v Ostravě a v novojičínské nemocnici. Mezi poraněnými jsou podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala i dva zaměstnanci, kteří pracovali v okolí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva ministr vnitra Milan Chovanec, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a premiér Bohuslav Sobotka si prohlížejí místo železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku.

Nemocnici navštívili Sobotka s Němečkem

„Jsem rád, že systém zdravotní péče zafungoval velmi dobře, pružně, urgentně, jak záchranná služba, tak fakultní nemocnice, a jsem rád, že péče a pozornost, kterou nemocnice dává pacientům, je tady na velmi vysoké úrovni,“ poukázal premiér Bohuslav Sobotka poté, co navštívil přímo ve FNO jednoho z pacientů.

U Studénky se srazilo pendolino s kamiónem Video: Aleš Honus, Právo

Předsedovi vlády dělal v nemocnici doprovod její bývalý šéf a nynější ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten uvedl, že pro něj je podstatné, že zdravotnictví jako systém udělalo pro zraněné vše, co mohlo, a to ve špičkové kvalitě a rychlosti.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Ať to byl zásah zdravotnické záchranné služby spolu s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, tak péče tady v nemocnici i některých dalších regionálních nemocnicích. Stav těch pacientů je samozřejmě vážný, nicméně lékaři a zdravotní personál pro ně udělali vše, co mohli, a nyní zbývá doufat a naděje, že jejich stav se bude zlepšovat a vrátí se do normálního života,“ přál si ministr zdravotnictví.

Nehodu podle všeho zavinil polský řidič kamiónu s nákladem plechu, který vjel na koleje ve chvíli, kdy svítila výstražná světla. Po spuštění závor uvázl na přejezdu, kde do něj plnou rychlostí najel vlak Pendolino. Při havárii dva lidé zemřeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám